”Alle” vil lære om kjønnsperspektiver. Mange måtte avvises i døra under semesterets første forelesning på exfac-temaet ”Kjønnsperspektiv på vår tid”.
Auditorium III i låven på Dragvoll gård er med sine 110 plasser ett av universitetets største. Likevel ble det altfor lite da mer enn 200 førstesemesterstudenter den 22. august ville inn på sin første forelesning i exfac-emnet ”Kjønnsperspektiv på vår tid”. Selv om folk satt og sto som sild i tønne inne, var det mellom 50 og 100 som måtte avvises i døra. Med dette ser det ut til at nettopp dette emnet igjen topper popularitetsstatistikken for vordende HF- og SVT-studenter.
Mange gutter
”Kjønnsperspektiv på vår tid” er ett av ni exfac-emner det foreleses i for studenter som planlegger en cand.mag.-grad i samfunnsvitenskapelige eller humanistiske fag. For å få godkjent graden, må kandidaten har tatt to av disse emnene. De skal gi en viss innføring i sentrale temaer og vitenskapelig tenkning innen fagområdene – og de fleste nye studenter velger å ta dem samtidig
med exphil-studiene.
”Kjønnsperspektiv på vår tid” gis i samarbeid mellom Senter for kvinne- og kjønnsforskning og fagmiljøene innen sosiologi, geografi og pedagogikk. Det ble første gang tilbudt våren 1999, og ser ut til å øke i popularitet for hvert semester. Og ikke bare blant unge jenter, om noen skulle tro det.
– Nei, minst en tredel av studentene er gutter, sier stipendiat Berit Gullikstad ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning. – Jeg tror emnet har blitt så populært blant annet fordi det er et gjenkjennelig tema, noe det går an å forholde seg til i utgangspunktet. Dessuten har vi gode forelesere, det er sånt som ryktes. Og vi har vært ganske flinke til å reklamere for tilbudet.
Må slåss om stolsetene
- Men nå står dere altså der med langt flere studenter enn dere hadde beregnet. Hva nå, Gullikstad? Må de kjønnsinteresserte bare
glemme emnet?
- Vi skal prøve å finne et annet auditorium. Men det kan bli vanskelig, for vi kan ikke forandre tidspunktet for forelesningene. Noen kom sikkert bare for å ta et overblikk, og kan ende med å velge andre emner. Men det er mulig at de som vil ta kjønnsperspektiv-emnet bare må belage seg på å slåss om stolsetene hver tirsdag framover. Det kan nok være lurt å møte opp tidlig, sier Berit Gullikstad.
Av Lisa Olstad