MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

NTNU og årets nobelpris i kjemi (15.10.00)

nobel_hoved.jpg
Professor Emil Samuelsen ved Instututt for fysikk viser her hvor fleksibel en halvleder-polymer er i forhold til dagens mest brukte halvledermateriale silisium.

Årets nobelprisvinnere i kjemi har fått prisen for sin forskning på området halvledende plastmaterialer. Forskning på dette feltet foregår også ved NTNU, og en av prisvinnerne har besøkt miljøet her.

Den minner mest om en liten flik av en svart søppelsekk den lille plastfolien fysikkprofessor Emil Samuelsen viser oss. Ganske utrolig at dette er opphavet til årets nobelpris i kjemi, som i år ble delt mellom professorene Alan MacDiarmid (Philadelphia), Hideki Shirakawa (Tokyo) og Alan Heeger (Santa Barbara). De to første er kjemikere, den siste fysiker, og deres forskningsfelt er "konjugerte polymere halvledere". Sagt på en litt mer folkelig måte er dette et plastmateriale med halvlederegenskaper.

I likhet med mange store vitenskapelige oppdagelser, ble også denne gjort ved en tilfeldighet. Den japanske kjemiprofessor Shirakawa hadde instruert sin doktorstudent til å lage en blanding som skulle godgjøre seg over natten. Ved en feiltagelse tok studenten tusen ganger for mye av en bestemt tilsetning, med det resultat at de om morgenen dagen etter fant et helt annet stoff enn de hadde ventet seg. Dette var i 1977, og det sølvglinsende "lab-koket" skulle vise seg å bli grunnlaget for en Nobelpris vel 20 år senere. Feltet halvledende polymerer er i dag et av de heteste forskningsfelt med stort potensial for industrivirksomhet i det nye århundret. Noen eksempler på anvendelser: Dataskjermer, plastbatterier, lasere, maling for radarusynlige Stealthfly ….

De som har fulgt med på historien om Opticom, Norges mest fluktuerende IT-aksje, vil vite at det er datalager basert på "halvlederplast" som er forretningsideen bak dette firmaet.

Hva er så forbindelsen til NTNU? Jo, på Gløshaugen forsker fysikkprofessor Emil Samuelsen og kjemiprofessorene Per Carlsen og Georg Hagen på dette feltet. I mai 1990 var det en større internasjonal konferanse om dette emnet i Ullensvang, og årets nobelprisvinner MacDiarmid besøkte NTH etter konferansen. Vårt lokale forskningsteam har deltatt i videreutviklingen av dette spennende feltet. Emil Samuelsen forteller at vårt miljøs viktigste bidrag er hvordan halvledende polytiofen oppfører seg i svært tynne lag. Ved å deponere materialet på vannoverflate, har Samuelsen & Co klart å lage skikt med tykkelse på 3 molkeyler. Under slike forhold viser det seg at molekylene får en foretrukket orientering. Årsaken til dette har en foreløpig ikke kommet til klarhet i, men dette er en egenskap som kan få betydning for materialets anvendelse. Kanskje blinker det også en Nobelpris til vårt miljø i det fjerne?

Av Arne Asphjell