MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Brutal luftetur for gammel helgen (20.10.00)

650 år gamle St. Mikael skulle ut og reise med SAS. Der opplevde han at sjauere lempet ham ut av flyet til fordel for avisbunker. Dessuten gikk han opp i limingen.

En gang midt på 1300-tallet satt en usedvanlig dyktig trekunstner et ukjent sted i verden og skar ut det som mange hundre år senere skulle bli en av Vitenskapsmuseets fineste middelaldergjenstander: en skulptur av St. Mikael. På en eller annen måte havnet skulpturen i Mosvik kirke, og i 1880 ble den donert til Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, Museet. Som ett av praktobjektene i museets kirkesamling har St. Mikael i alle år vært godt passet på og ikke lidd noen nød. Men i våres skulle han ut og fly med SAS.

Søkk borte. St. Mikael har vært på vingene før. For tolv år siden var han hovedattraksjon på en utstilling ved Royal Academy i London. Denne gangen skulle han til pavepalasset i Avignon, for å spille samme rolle i en stor utstilling med kulturskatter fra hele verden. Han var forsvarlig emballert i polstret, klimatisert og godt merket kasse, og medbringende egen kurer - en teknisk konservator. Hun så til at kassa pent og forsiktig ble plassert i flyets buk ti minutter før avgang fra København, og fant så sin egen plass. Stor var derfor forskrekkelsen da man landet i Nice, og St. Mikael ikke var noe sted å finne. Det viste seg, fant man omsider ut etter mye angst og beven, at SAS-sjauerne i siste øyeblikk skulle ha inn noen avisbunker, og dermed tok de like gjerne og lempet ut den to meter lange trekassa som tok så irriterende stor plass i lasterommet. Med et smell, må man anta. Da skulpturen ankom dagen etter og ble pakket opp i Avignon, lå den i hvert fall der i flere deler. Det var fire gamle brudd, som ble limt en gang i en ukjent fortid, som hadde gått opp igjen. Konservatoren rigget til et nødverksted på stedet, og limte St. Mikael sammen, så han kunne fylle sin funksjon i fire månedene utstillingen sto. Og hjem igjen nå i oktober gikk det greit. - Vi kan ikke si at skadene helt sikkert skyldes den avisbunkehistorien. Kassa var ombord på flere fly, og på lastebil også. Det kan ha skjedd hvor som helst under transporten, sier Elizabeth Peacock, teknisk konservator og forsker ved Vitenskapsmuseet.

- Sjokkerende. - Dette er fryktelig leit. St. Mikael er noe av det fineste vi har, helt uerstattelig. Det er sjokkerende at slikt kan skje, sier arkeolog Anne Stalsberg, faglig ansvarlig for Vitenskapsmuseets kirkesamling. Skulpturen var forsikret for nesten to millioner norske kroner. Men Stalsberg forteller at museet foreløpig bare har krevd dekning for alle utgifter forbundet med reparasjonen. Får hendelsen konsekvenser for museets utlånspolitikk i framtida? - I hvert fall for St. Mikael. Jeg tror neppe vi sender ham noe sted igjen med det første. Men når det gjelder andre gjenstander, strekker vi oss jo så langt vi kan, sier Anne Stalsberg.

Lisa Olstad lisa.olstad@adm.ntnu.no