MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Tapir skaper bølger på Marin (20.10.00)

500 studenter og ansatte mister nærbutikken og bokhandelen når Tapir legges ned på Marinteknisk senter.

Stipendiatene Rolf Baarholm (fra venstre), Olav Rognebakke, Kjetil B. Skaugset og post doc.-stipendiat Gro Sagli Baarholm synes ikke det er greit at Tapir-butikken på Marin legges ned. Foto: Tore Hugubakken.

Hovedargumentet for Tapir-styrets vedtak er at det ikke lenger synes økonomisk forsvarlig å opprettholde fagbokhandelen på Marinteknisk senter (MTS) på Tyholt, hvor 330 studenter og ansatte på Fakultetet for marin teknikk, samt 180 ansatte ved Sintef Marintek, daglig oppholder seg. Salg av pensumbøker til HiST-studenter på Institutt for næringmiddelfag har flyttet fra Tyholt til Kalvskinnet. Tapir-styret ser heller for seg en kafé som dekker behovet for fagbokhandel- og storkioskprodukter. Ansatte og studenter ved Fakultet for marinteknikk reagerer sterkt på nedleggelsen av nærbutikken som vil skje i løpet av vårsemesteret 2001. - Tapir-butikken gjør MTS til noe mer enn et kontorbygg for forskning og undervisning. Butikken gjør MTS til et lite samfunn, sier Kjetil B. Skaugset, stipendiat ved Institutt for marine konstruksjoner. Han og flere andre stipendiater undrer seg over at Tapir, som er en studentstyrt bedrift, ikke kan yte service tilbake til studentene ved å fortsatt beholde butikken. De bruker butikken til å levere og hente film, til å bestille og kjøpe bøker, og til å handle inn dagligvarer og kontorrekvisita. - Det finnes ingen reell erstatning for Tapir på MTS, sier Skaugset.

Fakultetet kritisk. - Vi synes at fakultet, studenter og Marintek, som er en viktig bruker av bokhandelen, burde ha blitt trukket inn i diskusjonen på et tidligere tidspunkt, så vi var forberedt, sier Astrid Egeland ved fakultetsledelsen ved Marin teknikk. Fakultetet har så sent som i september hatt et møte hvor det diskuterte et forslag om å samordne kompendiumsalget på de fire instituttene på Marin til bokhandelen på Tyholt. - Butikken er et gode i hverdagen for oss som jobber her, og vi bruker det også i rekrutteringssammenheng for studenter, sier Egeland. Hun har ikke lyst å avvise nye konsepter som mater både hjernen og magen, men håper at det nye tilbudet skal bli tilfredsstillende nok.

Økonomi først. Administrerende direktør i Tapir, Hans Gunnar Auganes, ber om forståelse for at den økonomiske kabalen i Tapir skal gå opp. Den enkelte bokhandel skal gi positivt driftsresultat, og siden driftsinntektene på Marin viser rødt, 300 000 i minus, betyr det at Tapir-dørene stenges. Auganes lover at det skal bli et annet tilbud til Tapirs kunder, men kan ikke garantere at det blir like omfattende. - Jeg tror vi skal kunne klare å tilby de vanligste studieartikler og kioskvarer i samarbeid med SiT Kafé. Når det gjelder faglitteratur, så vil den være tilgjengelig i bokhandelen på Gløshaugen, opplyser Auganes. - Det har vært kritikk mot saksbehandlingen og at dere ikke har spurt brukerne før vedtaket? - Jeg har forståelse for kritikken, men det er Tapir som alene sitter med det økonomiske ansvaret.

Tore Hugubakken tore.hugubakken@adm.ntnu.no