MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Forskere spydspisser i bistandspolitikken? (20.10.00)

sydne023.jpg
- Det er også et desperat behov for bedret koordinering av bistanden, sa utviklingsminister Anne Kristin Sydnes da hun besøkte NTNU torsdag.

Skal norske forskere fungere som spydspiss i myndighetenes bistandspolitikk? Dette var et av spørsmålene som ble satt under debatt da utviklingsminister Anne Kristin Sydnes besøkte NTNU torsdag.

Sydnes deltok senere på kvelden i en debatt om norsk sanksjonspolitikk som ble arrangert av det nystartede, studentdrevne debattforumet Cafe Nordsør. Det var studentene som fikk ministeren på Trondheimsbesøk. Hun hadde dessuten et møte med arrangørene av studentfestivalen ISFiT. Utviklingsministeren orienterte om situasjonen for det norske bistandsbudsjettet etter at AP-regjeringa la fram sitt statsbudsjett. Med en økning på 14 prosent, har Sydnes betraktelig større midler å rutte med. Men det meste av økningen er forbeholdt støtte til multilaterale institusjoner. Dette begrunnet statsråden blant annet med hensynet til å unngå økt press i den norske innenlandsøkonomien. - Det er også et desperat behov for bedret koordinering av bistanden. Derfor vil økt satsing på multilaterale institusjoner være en god vei å gå, sa Sydnes. Utviklingsministeren inviterte de frammøtte forskerne til debatt over en rekke sentrale punkter i norsk bistand. Hun ville vite om forsamlingen mente om man sprer seg over for mange områder, samt om hvor mye vekt det bør legges på kompetanseutbygging i sør. Videre ville Sydnes vite om forskernes syn på hvordan problemene med HIV/Aids og korrupsjon virker inn på pågående prosjekter. - Bekjempelsen av korrupsjon har mye til felles med kampen mot Aids - det dreier seg om å bygge holdninger, sa Sydnes. I denne sammenheng fikk hun motbør fra flere forskere på hvorvidt de skal godta å fungere som en slags "spydspiss i norsk bistandspolitikk," som en i forsamlingen formulerte det. Det ble også ytret innvendinger mot "nulltoleransepolikken" som norske bistandsmyndigheter har innledet overfor korrupsjon. En av tilhørerne summerte situasjonen opp slik: - Det sies at man ikke skal betale ut lønn over prosjektmidler. Men dersom det er nødvendig for å få prosjektet i havn, så må vi gjøre det som er nødvendig.

Av Tore Oksholen