MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Pangstart for Café Nordsør (20.10.00)

cafe.jpg
Bistandsminister Ann Kristin Sydnes og Henrik Thune fra Norsk utenrikspolitisk institutt var kveldens innledere.

Over 200 mennesker var innom det nye diskusjonsforumet om nord- og sør-problematikk som åpnet torsdag kveld. Temperaturen steg mange grader da sanksjonene mot Irak ble nevnt.

Mange hadde tatt turen til Samfundet torsdag kveld. Unge og gamle studenter, norske og utenlandske, samt et titalls personer fra de vitenskapelige miljøene ved NTNU hadde kommet til Selskapssiden for å delta i bistandsdebatten. 40 personer måtte avises i døra da det rett og slett var sprengfullt i lokalet.

FEILSLÅTTE SANKSJONER?
Café Nordsør er et nytt forum i Trondheim som har som mål å samle studenter, ansatte ved NTNU og andre interesserte til en samtidsaktuell og tverrfaglig debatt om forhold mellom nord og sør. Temaet for åpningsmøtet var "Sanksjoner - en feilslått strategi?". Et av utgangspunktene for møtet var at Norge 10. oktober ble valgt inn i FNs Sikkerhetsråd. Som medlem av Sikkerhetsrådet, kan Norge få ansvar for sanksjonene mot Irak. Det vil bli en stor utfordring for fredslandet. Innledere var bistandsminister Ann Kristin Sydnes og Henrik Thune, forsker på Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og ekspert på sanksjoner). Debatten foregikk på engelsk. Noen av innleggene fra salen var følelsesladet, spesielt de som handlet om sanksjonene mot Irak. - Norge har vært forsiktig med å kritisere sanksjonene mot Irak. Mange europeiske stater har vært mer kritiske enn Norge, sa Henrik Thune og mente at Norge kan få ansvaret for en sanksjonskomité mot Irak, trolig fordi USA og Storbritannia ønsket dette, etter at Norge har vært forsiktig i kritikken. Mange av de europeiske statene vil fjerne de sivile sanksjonene mot Irak, mens Storbritannia og USA forsvarer de omfattende hindringene som inkluderer både våpenembargo og sanksjoner mot sivilbefolkningen. NUPI-forskeren påpekte at et lederskap i en sanksjonskomité vil bli et hovedarbeidsområde for Utenriksdepartementet, og dermed suge ut mange ressurser.

FORSIKTIG STATSRÅD
Det ble stilt flere kritiske spørsmål fra salen, blant annet om Norge hadde mot til å fronte kontroversielle saker: - Problemet er at Norge vil være forsiktig med å gå sterkt ut i saker som rører ved forholdet mellom Europa og USA. Som Canada har klart i denne perioden, bør Norge bruke Sikkerhetsrådet som brekkstang til å løfte frem sine saker. Den norske utenrikstjenesten må drive godt diplomati gjennom samarbeid med vetomaktene. Bare på den måte kan Norge få gjennomslag for sine synspunkter, sa Thune. NUPI-forskeren var tydelig og poengtert i sine innlegg, mens statsråden var mer forsiktig i ordbruken. Bistandsminister ga Thune honnør for hans analyser, og sa seg enig i at sanksjonene ikke har fungert etter formålet, og at det har rammet uskyldige og sivile. - Å få ansvaret for sanksjonskomiteen for Irak vil være arbeidskrevende, tøft og vanskelig, sa Ann Kristin Sydnes om Norges eventuelle hovedrolle. På direkte spørsmål fra salen på hva hun personlig mente om sanksjonene mot Irak, svarte hun: - Som minister skal en ikke snakke som et menneske. En kan aldri ta av ministerhatten, sa hun og skapte latter i salen, før hun fortsatte med alvorligere mine: - Men lidelse i Irak gjør et inntrykk på alle mennesker, også politikerne.

Neste Café Nordsør er 2. november.

Av Tore Hugubakken (Tekst og foto)