MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Skitt og kanel på Internett (23.10.00)

Informasjon du finner på nettet, må tas med en klype salt. Men noen sider er mer pålitelige enn andre.

Øverst ser i den offisielle hjemmesiden til Det hvite hus (whitehouse.gov). I midten er kanskje også hjemmesiden til Det hvite hus? (whitehouse.net). Det nederste er vel neppe hjemmesiden til USAs president? (whitehouse.com)

Forrige IT-spalte omtalte de viktigste søkemotorene. Disse finnes enklest ved å trykke på SØK øverst på hovedsida til NTNU. Velg "Søkemotorer for Internett" og du får opp valg mellom ti ulike søkeverktøy. Noen av verktøyene du finner, er såkalte emnekataloger, for eksempel Yahoo og Kvasir. I en emnekatalog ligger det pekere til informasjon som er gjennomgått, ordnet og vurdert. Derfor kan man gå ut fra at informasjonen som serveres via slike verktøy, er mer vederheftig enn det man kan finne ved fritt søk på nettet. Men man har selvsagt ingen garanti for dette. Ved at slike emnekataloger er strukturert, blir det lettere å finne annen informasjon som har tilknytning til det du søker.

Universitetsbibliotekar Even Flood, som vi har brukt som kjentmann i informasjonsflommen på nettet, anbefaler på sin nettportal (http://www.ub.ntnu.no/diane/wwwbibl.html) bl.a. følgende emnekataloger: Encyclopaedia Britannica er en fulltekst online-versjon av det kjente leksikonet. Ett av de aller beste vevstedene for generell informasjon innen alle fagområder. ODP - Open Directory Project er en emnekatalog på linje med Yahoo, og er et samarbeid med mange deltakere. BUBL Information Service Web Server BUBL står for Bulletin Boards for Libraries. NISS Information Gateway NISS (National Information Services and Systems) har en stor og omfattende katalog over webressurser, inndelt etter fag. The World-Wide Web Virtual Library: Subject Catalogue. WWWVL er et stort desentralisert prosjekt med mange aktører, her er en av de beste og mest omfattende fagkatalogene på web. Business sources on the Internet er en meget god portal til næringslivsinformasjon.

I tillegg til emnekatalogene finnes det mange nettsteder som drives av offentlige myndigheter, organisasjoner, og andre seriøse institusjoner som ser nytten av å legge ut informasjon på nettet. Noen eksempler på slike norske baser: ODIN (info fra staten), Patentstyret, Universitetsrådet. Du finner disse og diverse annet under SØK på NTNUs hovedside, under "Ut i verden" og med undermeny "Litt av hvert".

På nettet finnes det mye informasjon som er kvalitetssikret av en redaksjon eller et forlag. Dette gjelder for eksempel de fleste aviser, tidsskrifter og andre publikasjoner som legger ut sine artikler på nettet. Men en god del av disse tar seg betalt for informasjonen. Hvis du søker i arkivet hos Dagens Næringsliv etter artikler som har stått på trykk, får du opp de tre første linjene av artikkelen. Vil du ha hele teksten, må du betale for det.

Men studenter og ansatte ved NTNU har en annen mulighet som gir gratis adgang til en rekke tekstarkiver på nettet. I nettalderen gjelder samme anbefaling som i "gamle dager": Er du på jakt etter informasjon - oppsøk biblioteket. Her ved NTNU når du biblioteket ved å trykke på "BIBLIOTEK" øverst på NTNUs hovedside. Nedtrekksmenyen som da kommer oppgir "Søk i andre databaser" som et mulig valg. Trykker du her, får du opp bibliotekets hjemmeside, og en liste over alle tekstbaser biblioteket abonnerer på. Går du inn på A-tekst, er det gratis adgang til fulltekstversjoner av gamle avisartikler.

De nettstedene vi har nevnt ovenfor, kan alle sies å tilhøre kategorien "kanel" - ordentlige saker. Men dessverre er det som vi nevnte forrige gang også mye useriøs, ukorrekt og bevisst feil-informasjon på nettet. Ved første øyekast kan slike sider se helt tilforlatelige ut, men ved nærmere ettersyn vise seg å være rett og slett desinformasjon. Vår personlige erfaring er at det er grunn til å være ekstra observant hvis siden er veldig fargerik og har mye fancy, blafrende grafikk. Samtidig kan det også være slik at noen velger å kamuflere useriøse sider bak en seriøs design.

Et slikt eksempel fikk vi hos universitetsbibliotekar Roar Storleer. Han hadde funnet en side på nettet om bibliotekets historie. Kilden var troverdig og oppsettet pent. Men et nærmere studium vakte mistanke. Hvordan er det mulig å fastslå at det var akkurat i år 537 før Kristus at nasjonalbiblioteket i Babylon gikk over fra leirtavler til papyrus? Forøvrig har både NORAD og Den norske lægeforening vært utsatt for at noen har laget kopier av deres sider, som har vært nesten helt lik de offisielle, men med et annet suffiks (for eksempel com i stedet for no).

Bill Clinton er utstatt for det samme, og vi anbefaler en titt på følgende sider: Offisiell hjemmeside for Det hvite hus: http://www.whitehouse.gov Side som kan se ut som offisiell hjemmeside for samme: http://www.whitehouse.net Side som definitivt ikke er presidentens hjemmeside: http://www.whitehouse. com

For mange nettsiders vedkommende trenger du slett ikke å være naiv og lettlurt for å skjønne at det er ugler i mosen. Mange av dem gir seg da heller ikke ut for noe annet enn det de er - bare tull. Vi kan anbefale en fornøyelig oversikt over noe av det galeste som finnes på nettet på Useless WWW Pages (http://www.go2net.com/ useless/). Her kan du bl.a. se bilder fra hjemmet til mannen som samler på hamburgere (du leste riktig - hamburgere), eller skrive deg på oppropet til ACE - Americans for Cloning Elvis. God tur!

Arne Asphjell
arne.asphjell@adm.ntnu.no