MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Hydrogaven var 15 millioner kroner større enn antatt (25.10.00)

getfile.jpg
Generaldirektør Egil Myklebust i Norsk Hydro og rektor Emil Spjøtvoll har tatt på seg 3-D brillene og er klar for en virtuell reise ned i "oljedypet".

Hydro hjelper NTNU med å anskaffe VR-laboratorium og følger opp med en stipendpakke, til sammen en gave på vel 20 millioner kroner.

Generaldirektør Egil Myklebust i Norsk Hydro overrakte i formiddag en gave på seks millioner kroner til NTNU. Pengene skal brukes til innkjøp av et "Virtual Reality" (VR) laboratorium. VR-laboraoriet blir installert hos Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved årsskiftet. Laboratoriet gjør det mulig å visualisere i tre dimensjoner hvordan et oljereservoar ser ut fra innsiden. Hydro har brukt teknologien på Troll-feltet og har dermed klart å utvinne mer olje av reservoaret. Nå vil de i samarbeid med NTNU utvikle teknikken videre og samtidig sørge for at studentene får erfaring med et slikt verktøy.

GJENSIDIG NYTTE
- NTNU gjør Hydro bedre, og Hydro gjør NTNU bedre, sa Myklebust, som mener at NTNU er den beste kandidat til videreutvikling av dette systemet sammen med Hydro. - Jeg våger å si at NTNU med denne gaven blir ledende i verden når det gjelder utdanning innen dette feltet, sa professor Jon Kleppe, leder for Institutt for petroleums-teknologi og anvendt geofysikk. Men det er ikke bare petroleumsmiljøet som vil nyte godt av gaven. Prosjektet er i høy grad tverrfaglig, der bl.a. miljøene ved data, medisin, arkitekt, industridesign og arkeologi er trukket inn. - VR-laboratoriet blir en viktig katalysator for tverrfaglig samarbeid, sa rektor Emil Spjøtvoll i sin takketale.

TA EN PRØVETUR PÅ OSEBERG
En bærbar, litt enklere variant av et VR-laboratorium, er satt opp i rom G108 (like ved auditorium EL5 på Gløshaugen). Her kjøres det demonstrasjoner hver hele og halve time frem til klokken 17.30. Vi gir demonstrasjonen vår beste anbefaling. Det var helt fantastisk å "vandre inn" i Osebergfeltet og se hvordan borestrengen kan plasseres for å få ut mest mulig av oljen.

15 MILLIONER TIL FORSKNING
Myklebust & Co hadde mer i ermet enn et VR-laboratorium. Hydro ønsker også å bidra til at forskningen innen fagfeltene geofysikk, reservoarteknikk, produksjonsteknologi og marinteknologi intensiveres. Derfor gir selskapet en stipendpakke på tre millioner kroner per år over en periode på fem år. Stipendpakken skal gi økonomisk støtte til professor II-stillinger, gjesteforelesere, dr.ing-studier, post-doc studier og reiser.

Tekst og foto: Arne Asphjell