UA 16: Vitensenteret i pengenød
(2.11.00)
Vitensenteret fikk ingen egen bevilgning over årets statsbudsjett. Nå er NTNU håpet. – Får vi ikke penger fra universitetet, blir det krise, sier senterets daglige leder, Atle Kjærvik.
Vitensenteret blir stadig bedre besøkt. I år regner Kjærvik med totalt 46 000 besøkende. Samtidig foreligger det planer for utvidelse av tilbudet. Men mens aktivitetsomfanget øker, sakker inntektene akterut. Vitensenteret hadde håp om å få sin egen post på årets statsbudsjett. Det søkte om en million kroner til driftsmidler og fire millioner til bygging av glasstak. Det fikk ingenting. Nå må Kjærvik ta fram sparekniven.
– Dersom vi ikke får mer penger annetsteds fra, blir vi nødt til å gå ned på et rent minimumsnivå. Vi må kutte to årsverk, og det blir vanskeligere å få til nye ting, sier han.
Ikke på greip
Vitensenteret har i dag tre fast ansatte. Av totalbudsjettet på 3-3,5 millioner kroner bidrar billettinntekter med 1,2 millioner, mens ytterligere 250 000 kommer fra butikksalg ved senteret. Ellers støtter man seg på bidrag fra Sintef og NTNU. Nå setter Kjærvik sin lit til universitetet og søker om en halv million kroner til drift.
– Får vi ikke mer penger fra NTNU, er krisen et faktum. Da må vi ta fra fondet vårt, sier han.
Situasjonen er likevel ikke helsvart. Det har lykkes senteret å skaffe seg sponsormidler til to nye laboratorier, et for olje og geologi, og et såkalt robotlaboratorium. Men Kjærvik er kritisk til at Vitensenterets økonomi ikke er sikret for lengst.
– Det er erkjent at Norge har problemer med rekrutteringen til realfagene. Da henger det ikke på greip å utelate oss fra budsjettet – forutsatt at man mener alvor med å satse på rekruttering til disse fagene, sier Kjærvik.
TORE OKSHOLEN
tore.oksholen@adm.ntnu.no
|