UA 16: P2-Akademiet uten teknologer
(2.11.00)
P2-Akademiet i NRK er en programpost for populærvitenskapelige foredrag. Bare seks prosent av foredragsholderne har kommet fra NTNU.
Universitetsavisa har foretatt en oppstilling av foredrag som har vært holdt siden P2-Akademiet kom på lufta første gang høsten 1993 og fram til i fjor høst. Oversikten viser at av de 270 foredragene som er holdt gjennom denne perioden, er seks foredrag (2 prosent) holdt av teknologer, mens 44 (16 prosent) stammer fra fagfolk fra de matematisk-naturvitenskapelige fagene. De fleste av foredragsholderne hører hjemme i de humanistiske fagene (57 prosent) eller i samfunnsvitenskapene (11 prosent). Medisin kommer i en egen kategori på litt under ti prosent.
Ikke overrasket
Redaktør Ole Marin Nymoen i P2-Akademiet har ikke ført noen slik statistikk selv, men er ikke overrasket når han får presentert tallene:
– Jojojo. Dette er ikke lett. Vi prøver å få med oss flere teknologer og realister. Men jeg innrømmer glatt at dette er min dårlige samvittighet.
Nymoen, som har P2-Akademiet som heltidsbeskjeftigelse, har selv solid erfaring fra forskningsjournalistikk gjennom årene i magasinet «Verdt å vite.»
– Jeg har stor sans for teknologi og naturvitenskap, og jeg har alltid vært ute etter mer fra disse områdene. Jeg anbefaler folk å ta kontakt med meg, så skal jeg love en seriøs vurdering, sier Nymoen. Han kan nås over telefon 23 04 84 76 i NRK. Nettadressen er http://www3.nrk.no/ kanal/nrk_p2/p2_akademiet/
Oslo-dominert
Oversikten viser også at Universitetet i Oslo har en sterk dominans. Litt over halvparten av foredragsholderne sokner til dette universitetet, mens ikke mer enn seks prosent kommer fra NTNU.
«Latterekspert» og professor Sven Svebak ved NTNU har holdt på med populærvitenskapelig formidling i 30 år. Selv har han holdt tre foredrag i P2-Akademiet.
– Det er tankevekkende at NTNU skårer så lavt. Det er også svært synd, for vi trenger et høyt trykk for å få allmennheten til å forstå betydningen av forskning, sier han.
Men Svebak har ingen vansker med å skjønne at mange kvir seg. – Det kan være nervepirrende og ubehagelig å stikke hodet fram på den måten. At mange ikke vil, er til å forstå, sier Sven Svebak.
TORE OKSHOLEN
tore.oksholen@adm.ntnu.no
MENTZ INDERGAARD
mentz.indergaard@adm.ntnu.no
|