MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

UA 16: NTNU-nettet brukes til å spre piratkopiert musikk (3.11.00)

pirat_kopi.jpg
Brukere av NTNUs nettverk laster ifølge IT-seksjonen ned ca. 5000 MP3-låter per døgn fra omverdenen, mens den tilsvarende trafikken ut fra NTNU er hele 9000 sanger i døgnet.

Gratis, piratkopiert musikk i det populære MP3-formatet spres til hele verden fra NTNUs datanettverk. Denne nedlastingstrafikken har økt sterkt i det siste. Platebransjens interesseorganisasjon forventer at universitetet rydder opp.

Det er det lille MP3-programmet Napster som er hovedårsaken til den sterke økningen i nedlastingen fra NTNU. Når man installerer Napster på sin egen datamaskin, blir samtidig datamaskinen satt opp som en liten server der andre kan komme seg inn og laste ned de MP3-filene man selv har lastet ned og lagret. Napster blir dermed et delesystem, der alle brukere har mulighet til å kopiere og laste ned musikken til andre Napsterbrukere. Sentralt ligger det et register over hvor i verden man kan finne den ulike musikken. Den økte trafikken utenfra for å laste ned MP3-musikk er ikke noe kapasitetsproblem for NTNUs dataanlegg, men IT-seksjonen er usikker på hvorvidt dataanlegget bør brukes til denne typen aktivitet, og hvorvidt det er lovlig. Det er ennå ikke avklart rettslig om slik utveksling av MP3-filer er ulovlig i Norge.

Krever opprydding.
– Jeg er overrasket over at en stor statlig institusjon som NTNU kan tillate seg dette. Det sier Sæmund Fiskvik som er direktør i den norske avdelingen av platebransjens internasjonale interesseorganisasjon (IFPI). – Amerikanske universiteter har for lengst tatt ansvar i denne saken og forbudt studenter å installere Napster og liknende program på det interne datanettverket. Derfor er det overraskende at NTNU ikke har gjort noe for å forhindre dette ennå, sier Fiskvik og legger til at det er svært kritikkverdig at en statsinstitusjon bidrar til å undergrave opphavsretten til åndsverk på denne måten. – Vi har til nå avventet Napsterdommen i USA når det gjelder privatpersoner som legger ut piratkopierte MP3-filer hos privateide nettilbydere. Men når det gjelder offentlige institusjoner, er det ingen tvil. Her forventer jeg at det ryddes opp, fastslår Fiskvik som vurderer aksjoner hvis dette ikke blir fulgt opp. – Jeg ser ikke bort fra at vi vil gå til søksmål hvis universiteter og høyskoler ikke tar dette på alvor, avslutter han.

Vil følge opp.
– Det er helt nytt for meg at dette skjer på NTNU, sier en overrasket ass. universitetsdirektør, Peter Lykke. Han lover likevel at han på eget initiativ vil følge opp saken. – Nå som jeg fått kjennskap til dette, vil jeg selvsagt ta det opp. Hvis det i tillegg kommer en formell henvendelse fra rettighetshaverne, er dette opplagt noe ledelsen ved NTNU må forholde seg til, sier Peter Lykke.

Studenter står bak.
Det er studentene som står for den mest utstrakte Napsterbruken, forteller Vidar Faltinsen på NTNU sentrale IT-seksjon. Dette kan han se fordi mesteparten av Napstertrafikken på nettet dirigeres til studentbyene til SiT, samt Voll Studentby, som alle er koblet opp med fastlinje til NTNUs datanettverk. Det er denne fastlinja som gjør det mulig for studentene å utveksle piratkopiert musikk på denne måten.

EVEN GRAN even.gran@adm.ntnu.no