I forbindelse med at FAST nylig finansierte et nytt professorat ved NTNU, utfordret de annen industri til å gjøre det samme. Mikroelektronikkindustrien tar nå denne utfordringen.
I dag (7. november) er ti sentrale bedrifter i mikroelektronikkbransjen samlet på Gløshaugen for å diskutere tiltak for å bedre tilgangen på kvalifisert personell. Et aktuelt tiltak er å bedre utdanningskapasiteten ved NTNU.
NTNU uteksaminerer mellom 40 og 50 kandidater i mikrolelektronikk hvert år, men bransjens behov er nesten det tredobbelte. Bare her i Trondheim trenger både Atmel og Nordic VLSI vel 20 nye medarbeidere. Bransjen regner med at veksten i personell blir 20% per år fremover.
- Elektronikkindustrien er kommet i skyggen av programvarebedriftene, hevder Hans Christian Bolstad, Q-Free. - Det har vært mye fokus på behovet for utdanning av IT-kandidater. Dessverre er det en tendens til at behovet for fagfolk innen mikroelektronikk glemmes. Det er mikroelektronikk som danner grunnlaget for veksten i IT-industrien, sier Bolstad videre.
Industrien setter nå ned en arbeidsgruppe som skal se nærmere på hvilke tiltak som skal settes i verk for å bedre tilgangen på kvalifisert personell. Sponsing av et nytt professorat i mikroelektronikk ved NTNU er et aktuelt alternativ. Horten-bedriften SensoNor har tatt initiativet og sagt at de er villig til å dekke inntil en tredjedel av kostnadene til et nytt professorat. Etter stemningen blant deltakerne på møtet å dømme, vil det gå forholdsvis greit å få med flere av bedriftene for å realisere et slikt professorat.
Tekst og foto: Arne Asphjell