«Trøndere utfordrer Bill Gates» var overskriften på en artikkel i Adressa i februar i år. De tre ukene etter at den hadde stått på trykk, måtte det ferske Trondheimsfirmaet Trustix bruke til å avvise ivrige aksjekjøpere.
Trustix baserer seg på Microsoft-konkurrenten Linux som forretningsidé, og det er tydelig at folk flest tenner på seriøse utfordrere til Bill Gates’ programvaremonopol.
Slaver av Word og Excel.
Nitti prosent av verdens pc-er bruker i dag Microsofts operativsystem Windows. Bill & Co har gjennom sin monopolposisjon også gjort oss til Word-slaver, Excel-brukere osv. Når du anskaffer en ny pc, følger som regel Microsofts operativsystem Windows med, samt de viktigste programmene fra samme leverandør. Selv om de følger med, er de ikke gratis. Minst en tusenlapp av innkjøpsprisen skyldes den «påtvungne» programvaren. Som gammel og fornøyd Mac-bruker liker vi dårlig at vi alle tvinges inn i Microsoft-monopolet. Etter vår mening er monopol noe herk i alle sammenhenger, blant annet fordi både pris og produkt blir bestemt av monopolet. Vi er slett ikke overbevist om at Microsofts programmer er de beste. Og vi liker slett ikke å bli tvunget til å oppgradere til en ny Word-versjon to år etter at vi kjøpte den forrige, bare for en Word som har est ytterligere ut i størrelse og som har enda flere funksjoner som vi aldri bruker.
Microsoft dominerer vår datahverdag i så stor grad at selskapet har fått amerikanske myndigheter på nakken. Men foreløpig har ikke anti-trust saken mot datagiganten i Seattle gitt særlig resultat.
Kultfiguren Linus Torvalds.
På sikt tror vi at utspillet fra den finske datastudenten Linus Torvalds vil ha større effekt. Torvalds lille genistrek, som nærmest har gjort ham til en kultfigur i datakretser, er at han har laget et operativsystem som er en konkurrent til Windows, og så har han gitt det gratis til alle som vil bruke og utvikle det.
«Open Source» og «Proprietary Software» er de amerikanske uttrykkene for de to ytterpunktene i programvareverdenen. Det siste innebærer at rettigheter voktes med nebb og klør av opphavspersonen, og at produktet prises til det markedet er villig til å betale. «Open source» betyr fri tilgang - alle som ønsker kan laste programvaren ned fra nettet, enten til praktisk nytte eller for videreutvikling i egen regi. Hovedpoenget med en slik strategi er at all verdens datanerder blir gjort til medutviklere av produktet. Det er det som nå har skjedd med Linux, det UNIX-beslektede operativsystemet som studenten Linus Torvald ved universitetet i Helsinki lanserte i 1991.
I et intervju for to år siden spådde Torvalds at Linux om få år vil være å finne på hver fjerde pc. Utviklingen har ikke gått så fort, men 15 prosent av alle operativsystemer som installeres i dag er Linux.
Kan hentes fra nettet.
De som vil prøve Linux, kan hente det fra nettet hos for eksempel http://www.redhat.com. Orakeltjenesten kan også hjelpe deg med en kopi. Flere av programmene som NTNU har kjøpt inn, finnes i Linux-utgave, spesielt ingeniørteknisk programvare. På datasal 212 i Sentralbygg II på Gløshaugen og i to av salene i Realfagbygget finnes det maskiner som kjører både Linux og Windows.
Fysikalsk kjemi på Gløshaugen er blitt et «Linux-reir» der vel 70 prosent av de ansatte bruker Linux.
– Vi gikk over til Linux for fire år siden og har ikke angret en dag, sier den dataansvarlige ved instituttet, Lars Nummedal. – Vi har ikke lisensutgifter i det hele tatt, legger han til.
Spesielt for servere (tjenermaskiner som betjener nettet), er Linux i rask fremgang. Innen dette markedssegmentet har Linux gått forbi Novell, og det antas at nærmere 40 millioner servermaskiner benytter Linux-plattformen i dag. I år 2002 forventes det at Linux vil gå forbi Microsoft i server-markedet.
Tidobler omsetningen.
Det er i denne sektoren Trustix satser sterkt. Dette året vil de levere Linux-basert programvare til servere for 10 millioner kroner, men regner med en tidobling til 100 millioner i omsetning allerede neste år.
I Larvik ble det nylig arrangert en såkalt «Crack/hack the Server»-konkurranse. 750 hackere – i den positive betydning av ordet – fikk i fire dager frie tøyler til å hamre løs på to servere for å se om de greide å bryte gjennom sikkerhetsmuren. Serveren som var satt opp med Microsoft Windows NT 4.0, holdt stand én time før den brøt sammen. Servermaskinen som kjørte Trustix Secure Linux, motsto 400 000 angrep i løpet av de fire dagene hacker-stormen varte.
Vi synes det er meget positivt at en ung bedrift med røtter fra NTNU er med på å utfordre datagiganten i Seattle, og ønsker Trustix-gjengen i Pir-senteret lykke til videre.
ARNE ASPHJELL
arne.asphjell@adm.ntnu.no