Dyre tidsskriftabonnement tvinger Universitetsbiblioteket til å si opp flere av fagtidsskriftene som de hittil har abonnert på. Et samordnet universitetsopprør mot forlagsbransjen er nå i emning. - Forskningsresultatene rett på nett, foreslår opprørerne.
- Økningen av tidsskriftprisene er så dramatisk at universitetene ikke har råd til å kjøpe selv de mest sentrale tidsskriftene innen sine nøkkelfag, sier universitetsbibliotekar Arild Søntvedt ved Universitetsbiblioteket i Trondheim (UBiT).
- Forskerne gir bort rettighetene til forlag som Elsevier og andre, og disse tar så godt betalt for sine produkter at universitetene, som har finansiert forskningen, ikke har råd til kjøpe tilbake verdier som egentlig burde tilhøre dem selv, fortsetter Søntvedt. Han håper at et utspill fra forskere i USA og Canada kan endre denne situasjonen.
Rett på nett
The Association of American Universities (AAU) og The Association of Research Libraries (ARL) møttes i mars for å diskutere problemene rundt akademisk publisering. På den andre siden av Atlanteren snakkes det om en krise når det gjelder utgiftene til tidsskriftabonnement. Løsningen for å unngå å bli flådd av forlagene, kan være å bruke Internett i mye større grad til utveksling av forskningsresultater.
John Willinsky fra University of British Columbia tar i en artikkel til orde for noe han kaller KEM - Knowledge Exchange Model - som er ny modell for framtidig publisering av faglige artikler. Hele artikkelen er selvsagt tilgjengelig på nettet (http://cie.ed.asu.edu/volume3/number6/), samt en tilhørende diskusjonsgruppe om saken (http://iclass.asu.edu/coefora/list.php?f=8).
Resultatene fortere kjent
I tillegg til vesentlig lavere kostnader, vil en overgang til nett også kunne føre til en sterk reduksjon av tiden det tar å få gjort forskningsresultater kjent.
- Her ved biblioteket er vi svært opptatt av den elektroniske utviklingen og bibliotekets rolle i denne, sier Søntvedt som legger til at Forskdok allerede i dag brukes til elektronisk publisering. Fulltekstdokumenter lenkes til Forskdok-postene, og det lages lenker til forskernes publikasjoner i bibliotekets elektroniske tidsskrifter, til ulike databaser over tidsskriftartikler osv. Ved at dette tas i bruk mer og mer, kan et framtidig fulltekst-Forskdok framstå som en konkurrent til tidsskriftforlagene
Tekst og foto: Arne Asphjell