MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Gjør opprør mot tidsskriftforlagene (15.11.00)

getfile.jpg
- Forskdok er en av mulighetene våre forskere har for å omgå det fordyrende leddet som internasjonale tidsskriftforlag representerer, sier universitetsbibliotekar Arild Søntvedt.

Dyre tidsskriftabonnement tvinger Universitetsbiblioteket til å si opp flere av fagtidsskriftene som de hittil har abonnert på. Et samordnet universitetsopprør mot forlagsbransjen er nå i emning. - Forskningsresultatene rett på nett, foreslår opprørerne.

- Økningen av tidsskriftprisene er så dramatisk at universitetene ikke har råd til å kjøpe selv de mest sentrale tidsskriftene innen sine nøkkelfag, sier universitetsbibliotekar Arild Søntvedt ved Universitetsbiblioteket i Trondheim (UBiT).

- Forskerne gir bort rettighetene til forlag som Elsevier og andre, og disse tar så godt betalt for sine produkter at universitetene, som har finansiert forskningen, ikke har råd til kjøpe tilbake verdier som egentlig burde tilhøre dem selv, fortsetter Søntvedt. Han håper at et utspill fra forskere i USA og Canada kan endre denne situasjonen.

Rett på nett
The Association of American Universities (AAU) og The Association of Research Libraries (ARL) møttes i mars for å diskutere problemene rundt akademisk publisering. På den andre siden av Atlanteren snakkes det om en krise når det gjelder utgiftene til tidsskriftabonnement. Løsningen for å unngå å bli flådd av forlagene, kan være å bruke Internett i mye større grad til utveksling av forskningsresultater. John Willinsky fra University of British Columbia tar i en artikkel til orde for noe han kaller KEM - Knowledge Exchange Model - som er ny modell for framtidig publisering av faglige artikler. Hele artikkelen er selvsagt tilgjengelig på nettet (http://cie.ed.asu.edu/volume3/number6/), samt en tilhørende diskusjonsgruppe om saken (http://iclass.asu.edu/coefora/list.php?f=8).

Resultatene fortere kjent
I tillegg til vesentlig lavere kostnader, vil en overgang til nett også kunne føre til en sterk reduksjon av tiden det tar å få gjort forskningsresultater kjent. - Her ved biblioteket er vi svært opptatt av den elektroniske utviklingen og bibliotekets rolle i denne, sier Søntvedt som legger til at Forskdok allerede i dag brukes til elektronisk publisering. Fulltekstdokumenter lenkes til Forskdok-postene, og det lages lenker til forskernes publikasjoner i bibliotekets elektroniske tidsskrifter, til ulike databaser over tidsskriftartikler osv. Ved at dette tas i bruk mer og mer, kan et framtidig fulltekst-Forskdok framstå som en konkurrent til tidsskriftforlagene

Tekst og foto: Arne Asphjell