MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

UA17: Må betale skatt for hederspriser (20.11.00)

Kari Hag risikerer å måtte betale 2500 kroner for Likestillingsprisen hun fikk av NTNU. Ifølge Trondheim likningskontor kan dette tolkes som prisbelønning som følge av arbeidet.

Belønning eller hedersgave? Definisjonen bestemmer om Kari Hag skylder kemneren 2 500 kroner.

- Er det slik? Det var jeg ikke klar over, sier Kari Hag som mottok årets likestillingspris for sitt engasjement innen arbeidet med å rekruttere jenter til realfagene. Ved NTNU har det lenge vært usikkerhet om hvorvidt slike priser skal beskattes. Økonomiavdelinga henvendte seg derfor til Trondheim Likningskontor for å få klarhet i dette. Og svaret er:
"Prisebelønninger er skattepliktige dersom det er så nær sammenheng mellom skattyternes arbeid/virksomhet og prisbelønningen, at det er naturlig å se den vunnet ved arbeidet eller virksomheten." Men det finnes unntak, vitenskapelige hedersgaver og belønninger er en av dem. Kontorsjef ved Trondheim Likningskontor innrømmer at det ikke er enkelt å uttale seg generelt om skattereglene på dette området:
- Dette er et brokete område. Betingelsene som er knyttet til prisene, kan være så forskjellige. Det enkleste for NTNU er at de kontakter oss for å få avklart det skattemessige rundt hver enkelt pris som deles ut.

Dyrt å få.
Det finnes en rekke offisielle priser som NTNU deler ut til antatt verdige mottakere blant ansatte og studenter. NTNU-ere blir også rett som det er hedret for sin innsats av eksterne instanser. Men så lenge prisen er knyttet til arbeidet, så er den som regel skattepliktig, forklarer Messem. Hedersgaver og belønninger er mer problematiske, og særlig når det gjelder gjenstander.
- Verdien av en premie som består av annet enn et pengebeløp, vil i alminnelighet settes til det som det ville ha kostet mottakeren å kjøpe tilsvarende gjenstand, forklarer Messem. Det betyr i praksis at Likestilingsprisen, som verdsettes til 5000 kroner, skal beskattes hvis den tolkes som en belønning som følge av arbeidet. Hvis påskjønnelsen til Kari Hag derimot tolkes som "hedersgave", blir den derimot unndratt beskatning.
- Hvis man overdrar eiendomsretten til prisen til, ja la oss si et institutt, slipper man i hvert fall å betale, sier Messem.

Lottogevinst billigere.
- Den skal forhåpentligvis plasseres ved Skolelaboratoriet, sier Kari Hag om prisen hun mottok. Hun har hele tiden sagt at dette er en passende plassering av en pris som hun oppfatter tilhører et helt miljø.
Nadra Jesmine Nilsen er annen en av årets prisvinnere ved NTNU. Nilsen mottok
10 000 kroner for Step-prisen hos Shell Technological, og var ikke klar over at dette må beskattes.
- Jeg trodde at grensen var 10 000 kroner, og at jeg kom under den. Nei, dette må jeg sjekke nærmere, sier Nilsen som er glad for ikke å ha mottatt en kunstgjenstand.
Og for ordens skyld: Gaver som gjelder 25, 40 og 50 års tjenestetid, jubileums- og oppmerskomhetsgaver, samt julekurv er fortsatt unndratt skatt. Samt hvis du plotter inn sju riktige tall i Lotto og vinner seks millioner kroner en lørdagskveld.

tore HUGUBAKKEN
tore.hugubakken@adm.ntnu.no