UA17: Forskning.no satser på ungdommen
(20.11.00)
Ungdom og unge voksne blir hovedmålgruppe for det nye nettstedet forskning.no.
Som Universitetsavisa skrev i forrige nummer, vil nettstedet bli organisert som et selvstendig selskap, som skal eies og drives av forskningsinstitusjoner, næringsliv og Norges forskningsråd i fellesskap.
- Hensikten er å gjøre forskningsstoffet lettere tilgjengelig, forteller informasjonsdirektør Pål Alme i Forskningsrådet.
- Det finnes veldig mye informasjon om forskning på nettet allerede, men det kan være vanskelig å finne. I tillegg til å samle informasjonen på ett sted, vil vi systematisere og tilrettelegge på en bedre måte. Forskning.no skal deles inn i seksjoner som blir tilrettelagt for forskjellige målgrupper. Hovedmålet er elever i videregående skole, samt folk i aldersgruppen 19 - 30 år, som har eller er i ferd med å gjennomføre en høyere utdanning. I tillegg er lærere og presse viktige målgrupper.
Egen redaksjon.
Alme understreker at nettstedet skal være et supplement til forskningsformidling som allerede er i gang. Han legger til at stofftilfanget i hovedsak vil bestå av bidrag fra forskningsmiljøene, som blir underlagt en selvstendig redaksjon. Behovet for egenprofilering skal ivaretas gjennom at stoffet blir merket med institusjonens og forskernes navn. Nettstedet skal ikke behandle forskningspolitiske og -administrative spørsmål. Heller ikke skal det være en kanal for diskusjoner mellom forskerne. Og selv om ungdom under utdanning er hovedmålgruppe, skal nettstedet ikke ta mål av seg til å gi konkrete råd om yrkesvalg.
Forskningsrådet har allerede satt av tre millioner kroner til prosjektet. Finansieringen av driften skal fordeles mellom eierne etter størrelse og økonomisk evne. Det er ikke satt opp noe driftsbudsjett ennå, men Alme antyder at andelen for NTNUs vedkommende kan komme på 300 000 kroner årlig.
NTNU positiv.
Informasjonsdirektør Anne Katharine Dahl ved NTNU er i utgangspunktet positiv til initiativet.
- Jeg støtter alt som kan bidra til å synliggjøre forskning på en bedre måte, sier hun.
- Men hvis NTNU skal være en del av dette, må vi også få være med på å legge premissene. Vi vil ha mulighet til å påvirke både form og innhold, framholder hun.
Dahl er ikke redd for at nettstedet skal konkurrere ut NTNUs egen forskningsportal. - Snarere tvert om. Forskning.no kan bli et viktig supplement. Spesielt fordi forskning.no skal rettes mot ungdom, sier hun.
Når det gjelder økonomisk bidrag, mener Dahl at det nye nettstedet må vurderes på linje med andre eksterne formidlingstiltak.
synnøve ressem
synnove.ressem@adm.ntnu.no
|