UA17: Statsminister og to statsråder på besøk
(20.11.00)
Både statsministeren og to statsråder valgte å besøke NTNU i kjølvannet av regjeringskonferansen i Trondheim 2. november.
|
Statsminister Jens Stoltenberg besøkte NTNU den 2. november 2000. Foto: Rune Petter Næss |
Vertskapet benyttet anledningen til å snakke varmt om nødvendigheten av å fullføre Realfagbygget.
Statsminister Jens Stoltenberg ble invitert til lunsj hos universitetsdirektør Vigdis Moe Skarstein og rektor Emil Spjøtvoll. Vertene valgte å presentere prosjektet "Jenter og data", som skal øke rekrutteringen av jenter til datafagene. Prosjektleder Kristin Karlsen fortalte at 28 prosent av datastudentene er jenter. Kvotering er et viktig virkemiddel for å øke jenteandelen - jenter kommer inn med ti prosent lavere poengsum.
Glansbilde.
- Det var en hyggelig lunsj, men jeg kjente på meg at dette ble litt for pent og hyggelig, sier datastudent Camilla Fledsberg som satt til bords med Stoltenberg. Camilla fortalte statsministeren at alt ikke er så flott som en kan få inntrykk av. Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap (IDI) er som kjent ett av instituttene som ikke har fått plass i Realfagbygget.
- Jeg fortalte ham at det er veldig synd at vi ikke har fått penger til fullføring av Realfagbygget, sier Fledsberg.
Agenter for endring.
Olje- og energiminister Olav Akselsen og miljøvernminister Siri Bjerke fikk en tretimers maratonforelesning om energi og miljø. Professor Arne Bredesen sørget for å minne også disse regjeringsmedlemmene om viktigheten av å få fullført Realfagbygget.
At det nye, tverrfaglige studieprogrammet i industriell økologi lærer studentene livsløpstenkning for et produkt og vektlegger "økoeffektivitet", var tydeligvis i tråd med miljøvernministerens tankegang.
- En spennende innfallsvinkel, var Siri Bjerkes kommentar. - Men får dere gjennomslag for en slik tenkning? spurte hun.
- Hos studentene får vi det, men ikke så mye hos lærerne, var det ærlige svaret hun fikk fra professor Helge Brattebø. Han fortalte at det er de større bedriftene som er kommet lengst. Næringslivet for øvrig har et godt stykke igjen. Håpet er at studentene i industriell økologi skal bidra til endring når de kommer ut i arbeidslivet om halvannet år.
Politisk tjuvtricks.
Statsråd Akselsen orienterte om det nye, nasjonale Enøk-senteret som er foreslått lagt til Trondheim. Han la ikke skjul på at det sterke fagmiljøet ved NTNU/Sintef har vært avgjørende for stedsvalget. På tampen av sitt innlegg ga Akselsen et lite innblikk i praktisk politikk. Hvis man skal legge fram en vanskelig sak, sørger man for å putte inn forslag om to ulike geografiske lokaliseringer. Da vil all diskusjon dreie seg om lokalisering, og så går selve saken gjennom.
tore oksholen
tore.oksholen@adm.ntnu.no
arne asphjell
arne.asphjell@adm.ntnu.no
|