MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

UA17: Kunnskapsforvalterne Arvid og Arvid (20.11.00)

To NTNU-veteraner gikk bare motvillig med på å danne firma. Nå går Internet Learning Systems med overskudd allerede i sitt første driftsår.

Arvid Holme (ved skjermen) var den første som åpnet databutikk på gatenivå i Norge - Databasen i Thomas Angells gate. Arvid Staupe (t.h) er en av pionerene innen nettbasert læring. For ti år siden utviklet han Winix for Kirke,- utdannings- og forskningsdepartementet.

Arvid Staupe og Arvid Holme omtales gjerne som Arvidx2 eller "The Arvids". Det er kanskje ikke så merkelig, for de to har operert sammen innen datafeltet siden tidlig på syttitallet. Først på det som den gang ble kalt Trondheim Ingeniørhøgskole, senere ved NTNUs datainstitutt på Lade. Hittil har de ikke blitt millionærer på sin datakyndighet, men nå er det like før. Deres nyetablerte firma Internet Learning Systems bygger på en interessant idé og har vakt oppsikt både i Norge og internasjonalt.

Uviklet på si.
The Arvids var i utgangspunktet ikke så hipne på å gjøre business på sitt arbeid med å utvikle Internett-basert utdanning. Egentlig var de fornøyd med å ha dette som et verktøy til bruk i egen undervisning. Opplegget for nettbasert læring ble utviklet på si, i tillegg til full undervisningsjobb.
Når de i dag stiller i kategorien gründere, har det sammenheng med at de rett og slett ble innkalt på teppet til Leiv Eriksson Nyfotek (LEN). Her fikk de høre at det de drev på med, var så interessant at de absolutt burde etablere et firma. LEN-sjefen Malvin Villabø delte ut søknadsskjema og prøvde etter beste evne å tenne de to. Fjorten dager senere lå skjemaene fortsatt urørt. De to var enige om at de hadde fylt ut nok skjemaer i sin tid, som søkere av forskningsmidler. Dette orket de ikke.

Uvurderlig hjelp.
Men da var Villabø på tråden. Skjedde det noe? Skjemavegringen ble ikke godtatt av Nyfotek-direktøren, som lovet at hans folk skulle besørge utfyllingen. Dermed var det ingen god grunn for å holde igjen, og Internett Learning Systems ble etablert i desember 1999. Eierinteressene fordeler seg med 37.5% på hver av de to Arvidene, mens Nyfotek har 25%.
- Vi har fått uvurderlig hjelp fra Nyfotek, sier de to, som har holdt på sine lærerjobber ved universitetet og bruker de tilmålte 20% på firmaoppbyggingen. I tillegg til seg selv har de fire hovedfagsstudenter engasjert i programutvikling. Disse blir fast ansatt fra nyttår, og det jaktes nå på en daglig leder til virksomheten. Foreløpig er det bare tjenester de selger via egen server. Institusjoner "outsourcer" (på normalt norsk: setter bort) sine opplæringsbehov via nett til Internet Learning Systems.
Salg av egne programprodukter vil også komme. Det må sies å være oppsiktsvekkende at bedriften vil gå med overskudd i sitt første fulle driftsår.

Mål: Mangemillionær.
- Mitt mål er å være med og jobbe opp firmaet og så selge meg ut om fem år for et antall millioner kroner, flytte til drømmestedet på Hitra og dyrke blåskjell på heltid, er den svært konkrete framtidsplanen til Arvid Holme.
Den andre Arvid har opplevd harde tider i forbindelse med programutvikling (KUF og Winix er stikkordet) og er litt mer nøktern i sine fremtidsvyer. Men at begge har god tro på det de holder på med, er det ingen tvil om.

arne asphjell
arne.asphjell@adm.ntnu.no