UA19: Høy puls midtveis i løpet
(18.12.00)
De tverrfaglige satsings-områdene ved NTNU er stort sett i godt gjenge, viser rapport.
|
Illustrasjon: Elin Horn |
I en fersk statusrapport oppsummerer styret i NTNUs Program for tverrfaglig forskning aktiviteten. Rapporten "Midtveis i løpet" måler pulsen etter to års arbeid i de fire tverrfaglige satsingsområdene: Bærekraftig produksjon og forbruk, Infrastruktur og livskvalitet, Teknologi, kunst og kulturendring og Informasjon, kommunikasjon og kompetanse. Prorektor og leder av programstyret, prorektor Kathrine Skretting, synes at det er oppnådd gode resultater og erfaringer:
- Det arbeides med originale og nyskapende problemstillinger. Derfor omfattes flere prosjekter med stor medieinteresse, sier Skretting. Hun tror at mange prosjekter har kunnet øke aktiviteten fordi de har nådd opp i konkurransen om eksterne forskningsmidler. Andre prosjekter utvikler seg gjennom gode nasjonale og internasjonale nettverk.
Pluss og minus.
Det forskningsområdet som høster mest ros, er Informasjon, kommunikasjon og kompetanse.
"Kvaliteteten målt i form av publikasjoner er svært tilfredsstillende", heter det i rapporten. Det samme gjelder rekruttering av prosjektmedarbeidere og stipendiater. Satsingsområdet har klart å beholde aktiv deltakelse fra disiplin-gruppene.
Innen Infrastruktur og livskvalitet er det flere av prosjektene som sliter med å få til tverrfaglighet. Et eksempel er "Barns skolemiljø". Ettersom prosjektet ikke er fullfinansiert, har det vært problematisk å opprettholde interessen for samarbeidet i den tverrfaglige prosjektgruppen. De reduserte bevilgningene har ført til at interessen for å delta har dalt hos fagmiljøer som ikke har fått bevilgning.
Kroppen er suksess.
Innen området Teknologi, kunst og kulturendring er prosjektet "Kroppen i bevegelse i kulturelle, naturlige og simulerte omgivelser" blant dem som betegnes som vellykket. Hele fem stipendiatstillinger er knyttet til dette prosjektet. Konklusjonen er at de mest vellykkede prosjektene innen dette satsningsområdet er de som har fått tilført mest penger.
Programstyret er også opptatt av den generelle statusen for tverrfaglig samarbeid ved NTNU. I rapporten pekes det ut tre forhold som det er viktig å ta fatt i:
1) Tilrettelegging for tverrfaglige doktorgradsløp,
2) Ordninger og rutiner for opprykk og merittering på grunnlag av tverrfaglig kompetanse,
3) Fysisk samlokalisering av forskere innenfor tverrfaglige prosjekter.
En mer inngående evaluering av hele programmet vil finne sted ved avslutningen, sommeren 2002.
tore HUGUBAKKEN
tore.hugubakken@adm.ntnu.no
|