MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

UA19: Notiser - baksida (18.12.00)

Synnøve takker av (bilde øverst)

Synnøve Næss (bildet) har tjent to konger og et ukjent antall rektorer. Hun har hatt fingrene borti økonomi og personalsaker, utbygging og tekniske tjenester, kollegiesaker og festligheter. Utallige er de prominenser og kulturpersonligheter som under hennes kyndige oppsyn har betrådd røde løpere, mumset kanapeer, drukket sprudlevin, mottatt medaljer og talt for forsamlinger.
Nå takker Synnøve Næss for seg, etter 37 år i NTHs, UNITs og NTNUs tjeneste. I løpet av disse årene har hun gått runddansen mellom Hovedbygningen, sentralbyggene, Holtermannsveien, Lade, Sverres gate, Teknostallen - og de siste fem årene Hovedbygningen igjen. Tilbake til utgangspunktet - mens institusjonen hun har tjent siden 1963, har vokst til det mangedobbelte. - Noen ganger har jeg lurt på selv, hvorfor jeg ble her så lenge, men det har vært gode år. Store utfordringer, mange dyktige mennesker. Universitetet har vært en inspirerende arbeidsplass, sier hun selv.
Så har hun heller ikke tenkt å holde seg helt vekk. Hun har kort vei hjemmefra til Dragvoll, og ser fram til å fråtse i åpne forelesninger der oppe. Kanskje i engelsk, kanskje i noe annet. - I Suhmhuset foregår det også ting. Det finnes så mye bra å ta fatt på her i vårt eget system, og nå skal jeg gjøre det på et rent gledesplan, sier den nyslåtte pensjonisten.

Bare menn evaluerer
Ekspertpanelet som skal evaluere Norges forskningsråd, består av bare menn. Det har fått rektor Tove Bull ved Universitetet i Tromsø og flere andre til å reagere, melder bladet Kilden.
Professor Harriet Bjerrum Nielsen ved Senter for kvinneforskning, Universitetet i Oslo, peker på at KUF tidligere har gitt både Forskningsrådet og universitetene påpakning for ikke å følge likestillingslovens pålegg om at det skal være minst 40 prosent kvinner i alle offentlige styrer og utvalg.

Ingen rådgiver
Rådet for studenter med funksjonshemninger, som tidligere i høst påpekte et betydelig merarbeid og behov for ekstra rådgiver, har foreløpig ikke fått gehør for sine ønsker. I et brev fra rektor og universitetsdirektøren vises det til at kravet om å begrense antall administrative stillinger ved NTNU gjør det urealistisk å forvente en ny stilling nå. NTNU-ledelsen åpner likevel for å omfordele arbeidsoppgavene internt i Studieavdelingen, slik at Rådet kan få tilført ressurser herfra.

Mange på kurs
Over 6 400 personer tok i 1999 etter- og/eller videreutdanningskurs ved NTNU. Totalt ble det gjennomført 233 kurs. Av disse ga halvparten vekttall, og det ble produsert over 5000 vekttall i løpet av året. Dette tilsvarer 250 heldagsstudenter.

Mer italiensk
Takket være italiensk pengestøtte kan Romansk institutt også neste år tilby undervisning i italiensk. Det er fortsatt snakk om et kurs på fem vekttall, og instituttet regner med å ha to undervisningsgrupper. Av de 36 "fritidsstudentene" som nylig tok eksamen, besto 32 - til dels med svært gode karakterer.

Miljøvennlig kosedyr (bilde i midten)
Den tyske kjemiprofessoren Walter Kaminsky, som nylig besøkte NTNU som opponent ved en doktordisputas, gjorde for noen år siden en tilfeldig oppdagelse som har gitt oss mer miljøvennlig plast, polyolefin.
Polyolefiner kjenner man i dag blant annet fra vanlige bæreposer i plast og ulike beholdere, men plasttypen har gjennom teknologiske nyvinninger fått stadig nye anvendelser som i lysark, isolasjon, seteputer og - kosedyr.


Gjør det på gammelmåten! (bilde nederst)
I siste nummer av Universitetsavisa oppfordret vi lesere av alf@krøll til å sende e-julekort i år. Den oppfordringen trekker vi herved tilbake. Vi bør ikke fylle opp denne kommunikasjonskanalen med musikk og reinsdyr som svever over skjermen. Bruk din e-post til mer fornuftige meldinger, og send i stedet et godt, gammeldags julekort. Med en kjernefamilie anno 1919 ønsker vi alle våre lesere en Glædelig Jul!


Stewart til værs
Språkrådgiver Stewart Clarks veiviser i det engelske språk, "Getting Your English Right", selger som varmt hvetebrød (på engelsk: like hotcakes). Stewart forteller at nytt opplag av boka er trykt, og at totalopplaget nå er
2 500. Enda et nytt opplag trykkes over nyttår. Under bokmessen i Frankfurt i oktober viste engelske forleggere interesse for boka. Boka har fått bare positive anmeldelser, og Teknisk Ukeblad setter den på sin liste over anbefalte julegaver. - Boka hører hjemme på et hvert møblert kontor, skriver Jan Helstad i Sintefs internavis Ukespeilet.