MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

UA19: …det ble jul allikevel (18.12.00)

Universitetsavisa har vært på en liten NTNU-turne for å spre lys og juleglede.

På kontoret til stipendiat Anne Sofie Lægran ved Geografisk institutt på Dragvoll vil det lyse også i romjula. Hun har knapt nok tid til å ta imot vår julehilsen, for innen nyttårsaften må hun ha en artikkel ferdig.
Anne Sofie skal smøre ekstra niste i romjula, siden matbutikken er stengt. Og på kontoret ligger tre julegaver og venter. "Det var julekveld i skogen" er hennes favorittjulesang, og den lover hun å nynne mens hun steller pent med UAs julestjerne i vindusposten.

Forskningsassistent Frank Hernes på Senter for Etterutdanning smiler bredt når han får en julestjerne på kontoret sitt. Ved siden av sitt daglige virke skriver Frank på en ny lærebok i samfunnskunnskap for videregående skole. Romjula må brukes til dette arbeidet.
- Juleoratoriet av Bach, svarer Frank når vi spør om hva som setter ham i julestemning. Han har pleid å gå i Nidarosdomen på julaften, men har ikke hatt anledning de siste to årene. Forskningsassistenten planlegger matpakke med sylte i romjula, og tviler på at det blir igjen pepperkaker til de andre på senteret, når de kommer tilbake igjen over nyttår.
- Samboeren min skal jobbe i romjula, da kan like gjerne jeg gjøre det, sier Frank Hernes Han tror at høytiden blir en stille tid hvor han får gjort unna en del arbeid.

Dragvoll er fjernt fra verdens ståk og larm. Her skal stipendiat i fransk, Trude Kolderup, arbeide i romjula.
- En del fra instituttet kommer til å være her, så det blir ikke helt tomt, forteller Trude, som har pyntet kontoret med en mandarin og et lys. I jula kommer hun til å jobbe både på kontoret og hjemme med romanene til forfatteren Marivaux.
- Julestjerna gjør det mer forpliktende å være her, for den kan ikke stå her uten vann, sier Trude om den rødgrønne planten. Hun forteller at god jul på fransk er joyeux noël og at Deilig er jorden er hennes favoritt-julesang, og at de skal ha en koselig sildelunch på instituttet. Til jul ønsker Trude Kolderup seg mange praktiske ting til leiligheten som hun nettopp har kjøpt.

Fjernt fra verdens ståk og larm har Trond Størseth nettopp blandet noen kjemikalier på kjemilabben i Realfagbygget. Hovedfagstudenten skal en liten tur hjem til Kristiansund julaften, men må innom laboratoriet for nye forsøk i romjula. Her er det foreløpig fritt for julekos, men hovedfagsstudenten lover at vinduene skal pyntes når det nærmer seg jul.
Hva ønsker du deg til jul?
- At kjemireaksjonene går som de skal, sier Trond med julekulerunde øyne og et smil om munn. Den fineste julesangen han vet om, er Det var julekveld i skogen, og av den kan han litt av første verset.
- Når jeg hører den sangen, får jeg tårer i øyekroken. Da hjelper det med ei julestjerne, sier Trond Størseth og kikker på blomsten han håper overlever romjul og kjemikalier.

Driftstekniker Brage Høyem nærmer seg den 25. jula ved Seksjon for bygningstjenester, (tidligere Seksjon for sikkerhet og service) på Gløshaugen. Han har opplevd at julepynten har blitt borte og at flere juletrær har forsvunnet - nesten sporløst. En gang ledet en sti av grankvist og knuste kuler Brage til heisen i et av Sentralbyggene.
- Julegaver? Nei, jeg er blitt så gammel at det er artigere å gi bort enn å få, sier Brage.
Hvilken julesang er finest?
- Det var julekveld i skogen, synger Brage, og minnes også en annen juleplatestjerne - Ivan Rebroff.
Brage synes det er realt å jobbe i romjula og har nok å gjøre med å forberede teknisk utstyr til nok et semester. Han plasserer julestjerna ved siden av en annen frodig plante.
- Det er så mye skitprat her, så det er god gjødsel, sier Brage Høyem om vekstvilkårene til julestjerna.

Universitetsavisa ønsker alle lesere riktig god jul og godt nytt år!

Foto og tekst: Tone Kvenild