MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Baidoo-sakkyndige: Videoen for dårlig (1.1.01)

Videotapen fra den omstridte pågripelsen av Sophia Baidoo, er for dårlig til at det er mulig å trekke sikre konklusjoner, sier NTNU-forskere.

Førsteamanuensis Gunnar Iversen ved Institutt for kunst- og medievitenskap og professor Ingolf Haadem ved Institutt for geomatikk, fikk tidligere i høst i oppdrag å vurdere opptaket som bankens overvåkingskameraer gjorde da renholder Sophia Baidoo for snart ett år siden ble pågrepet av politiet mens hun var på jobb.

Gjensidige anmeldelser
Politiet måtte tåle hard kritikk for overdreven maktbruk da Baidoo ble pågrepet. Hun ble senere anmeldt for vold mot politiet. Politimannen som la henne i gulvet, hevder at hun bet ham i håndleddet, noe Baidoo bestemt avviser. Anmeldelsen ble senere henlagt. Også en anmeldelse fra Baidoo om vold fra politiet, ble henlagt av Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker, Sefo.

Sophia Baidoo hevder at politimannen som la henne i gulvet hadde en bandasje rundt håndleddet - stedet hvor hun etter politikonstablens påstand skulle ha bitt ham. Politimannen sier at han ikke bar noen slik bandasje. Baidoos påstand fikk støtte fra medisinsk sakkyndig professor Per Holck ved anatomisk institutt, Universitetet i Oslo. Holck mente at medisinske funn sammen med videoopptaket sannsynliggjorde at tjenestemannen hadde hatt en slik bandasje.

"Kan ikke utelukkes"
På denne bakgrunnen fikk Iversen og Haadem i oppgave å vurdere "bandasjebeviset". De skulle utelukkende basere seg på tekniske funn fra selve opptaket, og ble bedt om å velge mellom formuleringene 'utelukket', 'kan ikke utelukkes', 'sannsynlig', 'overveiende sannsynlig' eller 'sikkert.' Iversens og Haadems konklusjon ble at "det kan ikke utelukkes at politikonstabel NN har en bandasje eller lignende på høyre arm." Iversen avviser at konklusjonen kan tolkes som en slags frifinnelse av politimannen.

- Det vi sier, er at opptaket er for dårlig til at det er mulig å gi noen sikre konklusjoner. Derfor kan vi heller ikke si at han ikke har noen slik bandasje på seg, sier Iversen.
Videotapen er skjemmet av lysrefleksjoner og såkalte signalfeil. Lysrefleksjoner kan forårsake hvite lysflater som kan forveksles med eksempelvis en bandasje. Signalfeil kan gi konturer og kanter som ikke var der i utgangspunktet.

Berget som fødte en mus
Konklusjonen ble altså at det ikke er mulig å trekke noen konklusjon. Iversen medgir at det langvarige arbeidet med videotapen ble noe i retning av 'berget som fødte en mus'.

- Dette viser at det eksisterer en del myter om hva videoopptak kan brukes til. Man ser det i amerikanske spenningsfilmer, for eksempel "Rising Sun", hvor heltene kommer over sensasjonell ny viten gjennom å forstørre opp intetsigende opptak. I virkeligheten er det begrenset hva man kan få til med digitalisering og avansert billedbehandling, når selve tapen er så dårlig som i dette tilfellet, sier Iversen.

- Derimot har professor Haadem og jeg fått stort utbytte når det gjelder metode og arbeidsmåter, gjennom samarbeidet mellom våre to fagmiljøer. Dette er noe som lover godt for framtida, sier førsteamanuensis Gunnar Iversen.

Av Tore Oksholen