UA1/2001: Arter kommer, arter går - Museet består
(30.1.01)
Når floraen og faunaen forandrer seg, skyldes det ofte menneskelig virksomhet. Om dette handler Vitenskapsmuseets nye utstilling.
|
Villreinen, her i hyggelig samvær med Vitenskapsmuseets nestleder, Asbjørn Moen, ble raskt et offer for jakt med gevær og var nær utryddelse da den ble fredet for rundt 100 år siden. Nå er balansen mellom jaktuttak og tilvekst god. Foto: Lisa Olstad |
Det har vært stille på museet i det siste. Hovedbygningen har vært stengt i månedsvis; besøkstallet gikk i fjor drastisk ned; og på utstillingsfronten har lite skjedd siden de nye middelalderutstillingene ble åpnet i 1997.
Nå våkner Kalvskinnet langsomt til liv igjen. På seinhøsten åpnet en kafé i Suhmhuset, og sist helg slo museet dørene opp for ny vestibyle, ny butikk og ny utstilling i Gunnerushuset - det gode, gamle, gule bygget mot Erling Skakkes gate.
- Vi skal bidra til at kunnskap blir en del av trondhjemmernes liv, sa museumsdirektør Arne B. Johansen ved åpningen av den nye utstillingen "Flora og fauna i endring".
Forsvinningsmyten.
Det er rundt 53 000 registrerte dyre- og plantearter i Norge. I tillegg antar forskerne at det finnes ytterligere 15-20 000 uregistrerte.
Tilstanden er langt fra statisk, det skjer noe hele tida: Noen arter forsvinner, andre kommer til. Slik har det vært siden tidenes morgen, men i områder der homo sapiens bor og virker, skyldes endringene ofte nettopp menneskelig virksomhet - bevisst eller ubevisst. Det er dette den nye utstillingen vil si noe om.
Jord- og skogbruk. Samferdsel og industriutbygging. Byutvikling og friluftsliv. Alt dette får konsekvenser for flora og fauna. Men ikke bare til det vonde, presiserer professor Olav Hogstad, faglig ansvarlig for den zoologiske delen av utstillingen. - Det er en myte at artene bare forsvinner og forsvinner. Vi har aldri hatt så mange plante- og fuglearter som nå. I det forrige hundreåret kom 38 nye fuglearter til Norge, mens bare fem ble borte, forklarer han.
Faglig ansvarlig for den botaniske delen er førsteamanuensis Eli Fremstad, og avdelingsingeniør Per Gätzschmann har ledet prepareringsarbeidet. Til hver utstillingsmonter er det utarbeidet "vite mer-ark" med bakgrunnsstoff for de ulike temaene.
Lisa Olstad
lisa.olstad@adm.ntnu.no
|