MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Notiser UA1/2001 (30.1.01)

Kandidat eller bachelor?

Norsk språkråd foreslår "kandidat" og "magister" som nye betegnelser for de akademiske gradene på lavere og høyere nivå. Saken ligger nå til behandling i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF). Språkrådet mener at "kandidat" og "magister" vil gli godt inn i det norske språksystemet. Disse titlene vil også være i samsvar med de svenske og finske gradsbetegnelsene.

Parkeringskabal

Medisinsk teknisk forskningssenter på Øya (MTFS) må trolig klare seg med færre parkeringsplasser når RIT 2000 er på plass. De 104 plassene senteret disponerer i dag, forsvinner under sykehusutbyggingen, og nye må etableres. En kombinasjon av kommunal parkeringspolitikk og arealfordeling ved RIT 2000 tilsier at MTFS må klare seg med 53 plasser. I tillegg vil besøkende kunne bruke besøksplasser i området, heter det i et brev fra RIT 2000.

Ex.phil på avstand

Landets fire universiteter har inngått en samarbeidsavtale om å tilby examen philosophicum som fjernundervisning. Universitetet i Tromsø er tillagt operatøransvaret. Tilbudet vil omfatte en læremiddelpakke med blant annet 21 videokassetter, veiledings- og oppgavehefter, samt tidligere gitte eksamensoppgaver.

Slett med måte

Vannlekkasjen i Hovedbygningen i nyttårshelga fikk alvorligere følger enn først antatt. Datamaskinen som hver natt tar sikkerhetskopi av innholdet på NTNUs filtjenere, ble også skadet, og hele anlegget må skiftes. Nytt anlegg vil koste nærmere en million kroner, og leveringstiden er tre måneder. En kriseplan med bruk av utstyr med dårligere kapasitet er satt i verk, og det betyr at det nå bare tas sikkerhetskopier hver uke. Derfor bes brukerne om å være forsiktige med å slette data på filtjenerne. Data som er fjernet, vil være vanskelig å gjenvinne i perioden fram til nytt utstyr er installert.

Finlands-frivillige

Like før jul kom det en ny bok i skriftserien til Historisk institutt. Det er førsteamanuensis Thorstein Strømsøe som har skrevet om de frivillige deltakerne fra Norden i den finske vinterkrigen 1939-1940. Mens de internasjonale brigadene i den spanske borgerkrigen 1936-1939 har fått mye omtale, har innsatsen for å hjelpe finnene nesten gått i historiens glemmebok. En årsak var kanskje at denne krigen i vårt naboland i øst kom i skyggen av utbruddet av andre verdenskrig. Strømsøe påviser at over 700 nordmenn dro til Finland som frivillige vinteren 1939-40, hvorav kun to falt i strid. Strømsøes verk er en grundig, faghistorisk gjennomgang av den såkalte "frivilligbevegelsen" i Danmark, Sverige og Norge. Boka kan bestilles direkte fra Historisk institutt.