- Vi har en klagekultur i Norge så vel som på NTNU. Det gjør at vi ikke får skikkelig driv på sakene, sa en åpenhjertig rektor Spjøtvoll på Vitenskapsakademiets godt besøkte møte om nyskaping på Lerchendal Gård den 30. januar.
Rektor hadde også stikkordet seminarsyke på sin liste over faktorer som hemmer vår fremdrift. - Det blir for mye prat, mener Spjøtvoll.
Dessverre ble det også litt for mye prat på dette møtet. - Dette ble mye teori, var den umiddelbare kommentar fra InnsidaUTs sidemann i det møtet ble avsluttet. Årsaken var nok først og fremst at det var "the establishment" - teoretikerne -, som dominerte møtet. På et møte med tema "Hva fungerer og hva fungerer ikke mht. nyskaping i Trondheimsregionen?" forventet mange å høre oppfatningen fra ferske etablerere.
Kompetent kapital
En av de få ekte gründere i Lerchendalsselskapet var Hans Olav Thorsen, tidligere Seatex, nå KongsbergGruppen. Han fremhevet også betydningen av at kompetent kapital deltar i etableringen av nye bedrifter. Kompetent kapital innebærer at de økonomiske støttespillerne har erfaring, nettverk, markedskunnskap og lignende som hjelper den nye bedriften i gang. Bankmannen Svein Sivertsen understøttet dette punktet, og uttrykte håpet om at det vil vokse fram en fruktbar venture-kultur, en analytisk investeringsvirksomhet i Trondheim.
- Det fremste kjennetegnet ved Trondheims kapitalmiljø har hittil vært institusjonell, lavrisiko handelskapital som setter pengene i eiendom, sa Sivertsen. Han ser imidlertid en lysning i at blant annet Reitan-gruppen nå ser ut til å engasjere seg i venture.
Ordfører Anne Kathrine Slungård lovet å gjøre byen Trondheim attraktiv å bo i, så attraktiv at studenter med en gründer i magen ønsker å etablere sin virksomhet her.
Tekst og foto: Arne Asphjell