I fjor ble det rapportert tyverier for 186 000 kroner ved NTNU. Det er et relativt sett et pent tall.
Mens NTNU i 1998 ble frastjålet verdier for 522 400 kroner, og året etter for 210 000 kroner, viser fjorårsstatistikken at verdien av stjålne gjenstander var på 186 000 kroner. Dette fordelte seg på 15 rapporterte tyverier.
– Jeg antar nedgangen skyldes at vi har installert en god del sikringssystemer i det siste, sier avdelingsleder Geir Magne Rotabakk ved Sikkerhets- og serviceseksjonen. Men han understreker at ingen kjenner det eksakte omfanget av tyverier ved NTNU. – Vi får neppe beskjed om alt, sier han.
Flere alarmer
Det er særlig lett omsettbart datautstyr som er utsatt for å bli stjålet. På slutten av fjoråret forsvant det for eksempel åtte bærbare PC-er. Også audiovisuelt utstyr er populær vare. – Selv ting som er låst fast, blir tatt. Tyvene klipper av festeanordningene, tar utstyret under armen og går, forteller Rotabakk.
Når statistikken likevel viser en gledelig nedgang, kan det blant annet skyldes at de fleste datasalene nå har fått PC-alarm. Hvis en ubuden gjest forsøker å fjerne en maskinen, uler alarmen både på datasalen og i vaktdisken. Det er også innført sterkere adgangskontroll og mer videoovervåking av såkalt strategiske steder, som for eksempel inngangspartier.
– Vi har tre videoskjermer i vakta, som går døgnet rundt, sier Rotabakk. Han har eksempler på at folk har blitt filmet på vei ut med tyvegods under armen, og siden blitt identifisert på politikammeret.
Men det tilhører sjeldenhetene at tyvegodset kommer tilbake til sin rette eier.
Av Lisa Olstad