MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

NTNU får ære for Orkla-vekst (26.2.01)

heyerdahl.jpg
Preses i Det Kongelige Norske Vitenskabers Selskab, Karsten Jakobsen (t.h.), satte pris på å få Ap-kollega Jens P. Heyerdahl som trekkplaster til årets Gunnerus-forelesning. Katedralskolens festsal var fullsatt i går kveld.

I sin Gunnerusforelesning over temaet ”Om å opptre ordentlig i næringslivet”, ga Orklas konserndirektør Jens P. Heyerdahl Løkken Verk og NTNU litt av æren for Orklas jevne og solide vekst de siste tyve årene.

Jens P. lar som kjent aldri Orkla-konsernets røtter i gruvesamfunnet på Løkken gå i glemmeboken. Da han i går kveld snakket om etikk i næringslivet, gikk han også tilbake til bergmannens dyder. Et gjennomgangstema i Heyerdahls foredrag var at fundamentet i en vellykket bedrift må være en solid bedriftskultur. Det er grunnlaget for langsiktig økonomisk verdiskapning som hele tiden har vært hans mål for Orklas virksomhet. En sunn og sterk bedriftskultur gir også redelig opptreden, mente Heyerdahl. Han anser bedriftskulturen for å være bedriftens viktigste konkurransefortrinn, og bruker mesteparten av sin tid som leder til å underbygge denne.

- Bedriftskulturen må være en realitet, ikke noe som bare finnes i trykte dokumenter, understreket Heyerdahl. Grunnleggende, felles holdninger gir trygghet, og det blir lettere å enes om de riktige veivalg, å handle riktig og ikke minst også sitte stille når det kreves.

Bergmannens dyder

- Gjennom en systematisk utvikling av praktisk erfaring og et grunnleggende kulturarbeid i bedriften, utvikler det seg en grunnleggende enighet i organisasjonen, sa Heyerdahl, som fremholdt at kulturen i Orkla-konsernet er tuftet på Bergmannens holdninger: Realisme, optimisme, modighet, langsiktighet, utholdenhet, hardt arbeid og kameratskap.

Man må alltid være villig til å se realitetene i øynene og hele tiden vise vilje til forandring, sa Heyerdahl videre. – Stabilitet er ikke oppnåelig uten forandring og fornyelse. Innser man dette, da blir de enkelte skritt små og forandringen ikke så smertefull, poengterte han.

Eventyrlig vekst

Orklakonsernet har hatt en imponerende vekst under Jens P. Heyerdahls ledelse. Fra en årsomsetning for tyve år siden på noen hundre millioner, nærmer den seg nå 40 milliarder. Overskuddet siste år var 5,2 milliarder. En krone investert i Orkla-aksjer i 1980 er blitt til 104 kroner i dag.

Orkla-røttene strekker seg helt tilbake til 1654, da den første malmen ble brutt på Løkken. Fusjonen med Borregård i 1986 ga grunnlag for en ny divisjon i Orkla: Kjemi, som omfatter spesialkjemi og finkjemi. Denne divisjonen har i dag virksomhet i alle verdensdeler unntatt Australia. Kjemidivisjonens vekst fra nasjonal papirprodusent til en global aktør innen kjemi, kan NTNU ta sin del av æren for, mente Heyerdahl. – Vi hadde ikke kunnet satse globalt på kjemi om vi ikke hadde hatt et solid kjemisk fagmiljø her hjemme, sa han, og trakk i denne forbindelse spesielt fram miljøet i Trondheim.

Tekst og foto: Arne Asphjell