Forfatteren Lars Ramslie kom tirsdag nesten for sent til Dragvoll, men forfatteren uten akademisk ballast begeistret sine tilhørere med ærlige tanker om barndom og skriving.
Lars Ramslie føyer seg pent inn i rekken av forfattere som kommer til Dragvoll for å fortelle om sine bøker. Forfatterbesøkene inngår i mellomfag- og hovedfagskurset om ”Romanen på 1990-tallet” med vekt på debutanter under 30 år. Ramslie har nettopp rundet 27 år. Han har skrevet ”Destroyer”, en bok om bandet Kiss, men indirekte en bok om barn og barnekultur – en tilbakevending til egen barndom ved Øreåsen utenfor Moss. Romanen ble kåret til høstens roman i Dagbladet. Tidligere har han gitt ut de prisbelønte bøkene Biopsi (97) og Mikrokaos (99). Dette var første gang Ramslie er invitert til et universitet.
Blanding av fiksjon og fakta
Forfatteren røpet at han ikke hadde forberedt seg så mye, men at han gjerne kunne lese litt og ta i mot spørsmål fra salen. Fra en to timers samtale var dette noe av det som kom fram:
* Han hadde en klar plan i hodet om at han skulle skrive om en niåring som bodde på Øreåsen og digget Kiss.
* Innholdet i boka Destroyer er en lett blanding av fiksjon og fakta. Navnene stemmer, mens en del av rollene og handlingene er lagt til.
* En del av ideen til boka ble tent da Ramslie så en dokumentarfilm om drapet på Jamie Bulger i England, ett av de mest opprivende drapene på barn begått av barn i nyere tid.
* Det behøver ikke å være et moralsk prosjekt bak en bok.
* Han henter betydelig inspirasjon fra film og musikk (Pink Floyd og Roger Waters).
* Han blir ofte bedt om å snakke dritt om Erlend Loe av journalister.
* Destroyer skal bli film. Ramslie skal selv skrive manus.
* Lars Ramslie har ikke artium, og fikk en elendig norskkarakter, men får i dag kick av å mestre språket.
Inspirerende
- Det er utrolig morsomt å høre hva forfatteren selv sier om sine bøker etter at vi har fått det analysert. Det er helt topp, og veldig inspirerende, mener hovedfagsstudenten Nina Fredriksen etter at dagens undervisning er over. Fredriksen tror dette kan være med å skape mer blest om nordisk-faget og gjøre at studenter velger å forsette fra mellomfag til hovedfag. Andre studenter syntes det var godt å ha en ærlig og ”vanlig” forfatter som fortalte om sitt forhold til rusmidler.
På tomannshånd kunne Ramslie fortelle om et annet prosjekt som er rett rundt hjørnet - en uautorisert Kiss-biografi, en slags scrapbook med bilder og minner fra Kiss-fans i Norge. Han forteller om de utrolige Kiss-effektene som ble laget i perioden da ungdom var infisert av Kiss og hver tredje unggutt stod foran speilet og imiterte tungemannen Gene Simmons eller superelskeren Paul Stanley. Hjemmestrikka Kiss-gensere, Kiss-flipperspill, til og med Kiss-alter(!) skal finnes i Norge. Ramslie har fått oppdraget fra den norske avdelingen av fanklubben Kiss Army.
- Og din neste roman, Lars Ramslie? Hva skal den handle om?
Lars Ramslie er krystallklar:
- Den skal handle om en 14-15-åring som har alt.
Tekst og foto: Tore Hugubakken