Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs høyeste utmerkelse, Gunnerusmedaljen, er tildelt professor dr. philos. Gunnar Sundnes, Trondheim, for hans grunnleggende og allsidige faglige arbeide innen zoofysiologi.
Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs Høytidsdag feieres hvert år på stifteren, biskop Johan Ernst Gunnerus fødselsdag, 26. februar. I denne forbindelse utdeles flere medaljer og priser. Ved årets høytidsmøte ble følgende priser utdelt:
Nasjonalt lensemuseum
Minnemedaljen i gull er tildelt Harry Kvebæk, Fetsund, for hans initiativ for bevaring av minnet om tømmerfløtingen i Glomma og arbeidet med et nasjonalt lensemuseum.
Selskabets vitenskapelige pris (kunstverk) er tildelt Ph.D. Jonathon W. Moses, for fremragende forskning i internasjonal politisk økonomi. Moses er førsteamanuensis i statsvitenskap ved NTNU.
Stiftelsens vitenskapelige pris (kunstverk) er tildelt dr. ing. Erlend Rønnekleiv, for fremragende forskning innen fiberoptikk.
I.K. Lykkes pris for studenter og forskere (15.000 kroner) er tildelt stud. psychol. Vegard Heimly Brun, for fremragende forskning innen nevrovitenskap.
Kjøpmann Trond Lykkes pris til yngre forskere (25.000 kroner) utdeles både innen naturvitenskap og humaniora. Dr. ing. Magne Lygren fikk prisen i naturvitenskap for fremragende teoretisk arbeid innen fysikk, feltteori og numerisk turbulens. Cand. polit. Marianne Ryghaug fikk prisen innen humaniora for fremragende forskning i komparativ politikk og av forholdet mellom teknologi og offentlig politikk.
Studier av fisk
Selskabets høyeste utmerkelse, Gunnerusmedaljen, er tildelt professor dr. philos. Gunnar Sundnes, Trondheim for hans grunnleggende og allsidige faglige arbeide innen zoofysiologi, og hvor hans navn internasjonalt særlig forbindes med studier av svømmeblærens funksjon hos fisk. Sammen med Dr. John Kanwisher var han en av pionerene i utviklingen av biotelemetri for studier av fiskenes fysiologi, og er kjent for studier som muliggjør storskala transport av levende fisk. Han var også pioner i utviklingen av transportmetoder for levende hval, og har utført banebrytende studier av hvalens fysiologi. I de senere år har han sammen med Dr. Jarle Mork publisert en rekke arbeider over populasjonsgenetikk hos fisk.
Sundnes var i 14 år direktør ved Vitenskapsmuseet, det som før 1984 var Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, Museet, og han har i 12 år vært generalsekretær i Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs Stiftelse. Sundnes spilte en viktig rolle og var drivkraften i etableringen av de nye lokaler for Trondhjem Biologiske Stasjon.
Tekst og foto: Arne Asphjell