Eller er det kulturen som ikke gjør oss i stand til å se mennesker som annet enn tilhørende det ene eller det andre kjønnet? På kvinnedagen den 8. mars får du kanskje et svar. Eller flere.
Klikk her for det komplette programmet for 8.mars-arrangementet ved NTNU 2001.
"Kjønn – natur eller kultur?" peker seg ut som et av NTNUs mest interessante tilbud på kvinnedagen. Her møtes medisiner Siri Forsmo og biolog Eivind Røskaft fra NTNU med biolog Inger Nordal og sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen fra Universitetet i Oslo. De fire setter hverandre stevne i Dragvolls største auditorium og innleder til debatt om kjønn og kjønnsforskjeller.
Nettutstilling
I anledning dagen har Universitetsbiblioteket laget både en fysisk og en virtuell utstilling om kvinnesakspioneren Fredrikke Qvam. Den fysiske utstillingen kan i en måned framover beskues i en monter i resepsjonen på Vitenskapsmuseet, mens du finner en lenke til den virtuelle versjonen nederst i denne teksten. Fredrikke Qvam er også tema for kveldsarrangementet på Gjest Baardsen-kafeen etter 8. mars-toget.
Starter dagen før dagen
Ellers bringer åttendemarsdagen som vanlig et bredt tilbud for både NTNU-ere og andre. Faktisk begynner 8. mars i år dagen før: Den 7. viser Trondheim Amnesty en film om omskjæring, forteller hva Amnesty International gjør, og spør om etniske nordmenn har et ansvar for å bekjempe kjønnslemlestelse.
Den 8. foreleser Åse Røthing, stipendiat ved Universitetet i Oslo, om moralske problemer som oppstår i heteroseksuelle samspill. Senter for kvinne- og kjønnsforskning har åpen dag, og på Medisinsk Teknisk Forskningssenter blir det en diskusjon om kvinner i legeyrket.
Kulturen er ivaretatt med danseforestilling i Black Box og konsert på Posepilten.
Av Lisa Olstad
Se virtuell utstilling om kvinnesakspioneren Fredrikke Qvam.