I Burma er studenter fienden, og en million venter på å få studere.
Thar Nyunt Oo begynte sine medisinstudier i 1988, men er 11 år senere ennå ikke blitt ferdig med sitt første studieår. Han har sittet fengslet i flere år. Når han ikke har vært bak murene, har han møtt stengte dører på universitetet. Bo Kyi var nesten ferdig med sine litteraturstudier da han ble fengslet. Hans universitetslærer ga han likevel en universitetsgrad, til tross for at han ikke var på de siste forelesningene og ikke fikk tatt den siste eksamen. De har begge måttet flykte til Thailand, men fortsetter motstandskampen mot militærjuntaen i hjemlandet Burma.
Stengte universiteter
Thar Nyunt Oo og Bo Kyi er i Trondheim for å motta Studentes Fredspris på vegne av den burmesiske studentorganisasjonen All Burma Federation of Student Unions (ABFSU) og dets fengslede leder, Min Ko Naing. Under et frokostmøte hjemme hos fredspriskoordinator Marthe Jürgensen fortalte de om situasjonen i Burma hvor studenter blir sett på som fiender. Det er en vanlig strategi å stenge høyere læresteder ved den minste tegn til uro. Etter tre og et halvt års sammenhengende stenging, ble universitetene åpnet igjen i juli i fjor. De 60 000 studenter som nå får studere, vurderes ikke etter karakter, men etter lojalitet.
Studentene er også splittet. Studenter som ikke får studere, og som ikke er engasjert i demokratiopprøret, anklager studenter som Thar og andre for å ødelegge framtida deres. Men Thar mener at det er myndighetene som har skapt situasjonen og at ABFSU ønsker at alle studenter skal studere, men at de også skal ha rett til å demonstrere. - Jeg er bekymret for framtida, sier Thar og mener det er vanskelig for utviklinga av Burma når unge mennesker fratas muligheten til utdanning og kunnskap.
Tegn til tøvær
I Burma har militærregimet styrt med jerngrep i snart 40 år. Thar kjenner til 300 navngitte studenter som i dag sitter fengslet for sitt engasjement, men de vet det reelle tallet er over 1000. Den siste tiden er det likevel små tegn til tøvær. For noen uker siden rapporterte FN
om hemmelige møter mellom den tidligere fredsprisvinner Aung Suu Kyi og representanter for regjeringen. Men Thar Nyunt Oo og Bo Kyi tror at det er snakk om et kynisk spill for å blidgjøre det internasjonale samfunnet, som vurderer sitt framtidige forhold til Burma. De mener at utenriksminister Jagland og Norge burde innført økonomiske sanksjoner mot Burma. I dag er den økonomiske og sosiale situasjonen kritisk, og dette er en situasjon som tvinger myndighetene i kne.
I Burma sitter Min Ko Naing og er sannsynligvis ikke klar over at han i dag mottar Studentenes fredspris i Trondheim. Thar Nyunt Oo og Bo Kyi mottar prisen kl. 14.00 i Studentersamfundet, hvor også Burmas eksilstatsminister Sein Wi og Kjell Magne Bondevik vil være til stede. Thar og Bo forteller at informasjon om prisen har kommet gjennom uavhengige radiostasjoner som kringkastes fra andre land. De mener at prisen betyr mye for deres arbeid i Burma.
Seremonien i Studentersamfundet er åpen for alle, men det er stor interesse for arrangementet slik at interesserte bør være der en halv time før åpningen.
Tekst og foto: Tore Hugubakken