MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Vitensenteret åpner Lego MindStorms senter (8.3.01)

getfile.jpg
Hulen i Vitensenterets hvelvkjeller var hovedkvarter for Sivilforsvaret under krigen. Nå har robotene inntatt lokalet, og her kan du bli kurert for eventuell robotfobi, sier Vitensenterets Elin Trønnes.

Fredag kl. 12.00 kommer ordfører Anne K. Slungård og setter de første robotene i gang i Vitensenterets nye robothule. Lego MindStorms senteret blir det største i Norge med plass for 16 deltagere.

Senteret blir det tredje i sitt slag i Norge. I Bodø har et slikt senter vært i drift i halvannet år på Grønnåsen skole. I januar åpnet et senter på en naboskole, og flere norske byer står for tur til å få sitt Lego MindStorms senter: Tromsø, Harstad, Kristiansund, Stavanger og Bergen for å nevne noen.

Morsom læring

- Du skal lære mens du har det morsomt, sier Elin Trønnes, pedagogisk ansvarlig ved Vitensenteret, som forklaring på den økende interesse for denne type laboratorium. – Roboter er et vidt begrep, sier Elin videre, og i Vitensenterets nye laboratorium kan deltagerne få innhold til begrepet.

Avmystifisering er et annet stikkord. – Vi omgir oss med roboter til daglig uten å tenke over det, sier Elin, og nevner som eksempel dører med automatisk åpning, vaskemaskin og videomaskin.

Ballkonkurranse

Vi skjønner at folk som måtte nære en viss frykt for roboter, kan få sin fobi kurert ved å bli kjent med RoboSports robotene som er spesialutviklet for Lego MindStorms. De er små, gule, går på hjul og er bla.a utstyrt med en gripeklo. Robotene kan programmeres fra en datamaskin i et enkelt, visuelt og modulært programmeringsspråk. Målgruppen er fra 7-8 år og oppover. En times sesjon i senteret arter seg slik: Først en dose informasjon om senterets muligheter og robotenes egenskaper, deretter bygges roboten, roboten programmeres, den utprøves på den spesielle banen den operer på, og til slutt kjøres det en konkurranse mellom lagene. Konkurransen går ut på å flytte så mange skumgummiballer som mulig i løpet av en viss tid.

Skoleklasser blir en viktig målgruppe, men også bedriftsgrupper som skal ha samarbeidstrening er et marked Vitensenteret ønsker å nå med denne satsingen. – Erfaringen fra slike sentra er at dette fanger folk i alle aldre, uavhengig av forkunnskaper, sier Elin begeistret. – Alle blir engasjert.

Flere bedrifter har vært med på å støtte oppbyggingen av senteret som har kostet ca 600.000 kroner. NIF (sivilingeniørforeningen) er hovedsponsor og aktiv støttespiller, samt Statoil, SINTEF, Powel, Clustra, Fjeldseth og Trondheim Energiverk.

Mer om Lego MindStorms på nettet: http://mindstorms.lego.com/

Tekst og foto: Arne Asphjell