- Det er på tide å sette søkelyset på Burma igjen, sa Kjell Magne Bondevik under utdelingen av Studentenes Fredspris torsdag.
Vår tidligere statsminister mente at verden må vise at Burma ikke er glemt og roste studentenes kamp for demokratisering.
Storsalen full
Bondevik var ikke den eneste som verdsatte kampen for åpne universiteter og menneskerettigheter i Burma. Storsalen i Studentersamfundet var fylt i alle kvadrantene denne dagen da Studentenes Fredspris for andre gang i historien skulle deles ut. Klappsalvene og sympatien runget etter talen om situasjonen i hjemlandet fra representanten for All Burma Federations of Students Union (ABFSU), Thar Nyunt Oo. Like hjertelig var responsen på innlegget fra Bo Kyi, som er en barndomsvenn av leder Min Ko Naing som i dag sitter fengslet på tolvte året. Kyi sa dette var en dag med både sorg og glede og henviste til sin kamerat i fengsel.
Bondevik mente at det kan være grunn til optimisme for demokratiet i Burma. De siste månedene har det vært dialog mellom militærregimet og demokratibevegelsen. Den tidligere statsministeren er likevel ikke sikker på om det sittende regimet gjør dette for å forbedre sitt frynsete image i utlandet, eller om det er reelle skritt mot et systemskifte.
Hilsen fra Øst-Timor
I 1990 var det valg i Burma, men militærjuntaen aksepterte ikke resultatet. Demokratibevegelsen etablerte likevel en eksilregjering med Dr. Sein Win som statsminister. Han deltok også på arrangementet i Samfundet. Dagens overraskelse var en videohilsen fra Antero Benedito da Silva, mannen som mottok den første Studentenes Fredspris for to år siden. Han erklærte støtte til sine studentvenner i Burma og fortalte at prisen hadde gjort Øst-Timor oppmerksom på at de ikke var alene i kampen.
Seremonien inneholdt også innlegg fra ISFiTs leder Marte Lerberg Kopstad, og musikalske innslag fra Ole Edvard Antonsen, Dennis Daws og Trondhjems Kvinnelige Studentsangforening, samt dans av Therese Jürgensen.
Tekst og foto: Tore Hugubakken
Bondevik tror fredsprisen vil irritere militærregimet i Burma.