MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Fantasifulle pc-er på Stripa (9.3.01)

getfile.jpg
Førsteamanuensis Jon Herman Rismoen ved Institutt for produktdesign viser her pc’en som er spesielt designet for norske ambassader og utenriksstasjoner. Utførelsen gir assosiasjoner til fjord, fjell og foss, og tydeligvis er utformingen inspirert av den norske paviljongen på siste års verdensutstilling i Hannover.

Fredag var det aluminumsdag på Gløshaugen, den andre i sitt slag. I tillegg til forelesninger om bruk av aluminium, var det en utstilling av pc-protyper utviklet som prosjektoppgave i teknisk design.

Aluminium har vært i bruk i mer enn hundre år, men det er først i det siste tiåret at aluminium har ”tatt av” som konstruksjonsmateriale. Nye framskritt innen materialteknologi, bearbeiding og design har åpnet for nye muligheter. I bilindustrien blir aluminium mer og mer brukt fordi det er energibesparende både når det gjelder bensinforbruk og gjenvinning.

I forbruksartikler kommer også aluminium sterkere inn. Studentene i faget teknisk design fikk i høstsemesteret som prosjektoppgave å designe pc’er for forskjellige typer omgivelser. Ekstrudert aluminum var en av komponentene som inngikk som byggeamteriale, og alle boksene måtte inneholde hovedkort, cd-stasjon, kraftforsyning og vifte. De mange fantasifulle kreasjonene er nå utstilt på ”Stripa” på Gløshaugen.

Pc-en for konferansebordet er i Art Deco-utførelse med stiltrekk fra Chrysler-bygningen i New York. Maskinen for rikingen som har passert de 45 har hentet sin inspirasjon fra Bang Olufsens produkter, mens den som skal stå i resepsjonen på et moderne kunstgalleri er en skulptur i seg selv.

Den nye type utesteder har også fått sine spesialmodeller. Internettcocktailbarens pc’er skal henge i et rør som kan ha direkte forbindelse til etablissementetes mikrobryggeri. I tillegg skal den i henhold til produktspesifikasjonen være ”billig å produsere og dyr i utsalg”.

Internettrestauranten får tilbud om en pc utformet som en stor vinkel - en slags forvokst byggekloss - som gir rom for mange konstellasjoner.

NTNU-instituttene Bygningsteknologi, Konstruksjonsteknikk og Produktdesign samarbeider med Hydro Aluminium og Skanaluminium om Aluminiumsdagen.

Tekst og foto: Arne Asphjell

Programmet for aluminiumsdagen og referanser til andre aluminiumssider på nettet: http://www.ntnu.no/arkitekt/fak/gjest/alu00.html