MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Vellykket samarbeid mellom NTNU og vietnamesisk universitet (19.3.01)

vietnam.jpg
"Asian-Norwegian Universities Conference 2001" foregår i byen Nha Trang i det sørlige Vietnam.

Et samarbeidsprosjekt mellom NTNU og et vietnamesisk universitet blir trukket fram som eksempel på at norsk universitetssamarbeid med utviklingsland fører til resultater.

Det var under åpningen av "Asian-Norwegian Universities Conference 2001" i Vietnam i dag (19. mars) at samarbeidsprosjektet i akvakultur mellom University of Fisheries i Nha Trang og NTNU ble trukket fram som et godt eksempel – også for økonomisk utvikling av en hel provins.

Ringvirkninger i en hel provins
– Prosjektet har nådd mange av sine faglige mål til stor nytte for fattige fiskere i Vietnam. Resultatene fra prosjektet har også vært betydelig for økonomisk utvikling av Khanh Hoa-provinsen, sa nestleder Trân Minh Duân i Peoples Committee i Khanh Hoa.

Rektorer fra norske universitet og kolleger fra Bangladesh, Nepal, Sri Lanka og Vietnam deltar på konferansen sammen med representanter fra Utenriksdepartementet, Norad og fem departementer og Peoples Committee i Vietnam. Konferansen er lagt til Nha Trang nettopp på grunn av det gode samarbeidet mellom NTNU, ved professor Helge Reinertsen, og forskerne i Nha Trang siden 1996.

- Et vellykket program
NUFU er et samarbeidsprogram mellom 44 universiteter i utviklingsland og Norge innen forskning og forskningsutdanning. Programmet har gjennom ti år involvert mer enn 500 norske og vel 750 forskere fra utviklingsland. Samarbeidet omfatter 100 faglige samarbeidsprosjekter innen alle akademiske felt i Afrika, Sørøst-Asia, Mellom-Amerika og de palestinske områder. Programmet bygger på langsiktig og likeverdig samarbeid for gjensidig utbytte. Det er institusjonene i sør som bestemmer de faglige prioriteringene.

– NUFU er et meget vellykket program, sa Universitets- og høgskolerådets leder, Tove Bull, som også vektla det forpliktende samarbeidet universitetene imellom. – Det ideelle NUFU-samarbeidet er et likeverdig samarbeid for gjensidig nytte. Suksessfulle NUFU-prosjekter skal influere institusjonenes strategier og vice-versa.

En internasjonal evaluering av NUFU-programmet i fjor utropte det til en suksess, og anbefalte norske myndigheter å satse mer på dette samarbeidet. I januar ble NUFU-avtalen fornyet mellom Norad og Universitets- og høgskolerådet, med en ramme på 60 millioner kroner årlig i fem år.

30-årsdag Norge-Vietnam
– NUFU-konferansen er ikke bare en betydelig og meningsfull aktivitet, men også et levende symbol på det faste vennskapet og utviklingssamarbeidet mellom Norge og Vietnam, sa Din Tich fra det vietnamesiske utenriksdepartementet. Norge var et av de første landene som anerkjente den vietnamesiske republikken, og det er i dag (19. mars) 30-årsjubileum for diplomatiske relasjoner mellom Norge og Vietnam.

Magne Lerheim-stipendet
Under første dag av konferansen ble det også kunngjort at Utenriksdepartementet vil foreslå å hedre tidligere universitetsdirektør i Bergen, Magne Lerheim, gjennom å etablere "Magne Lerheim-stipendet". Nå avdøde Lerheim regnes som grunnlegger av NUFU-programmet og han ble hedret av konferansedeltagerne under åpningstalen til Tove Bull.

Stipendene skal gå til norske hovedfagsstudenter, stipendiater og post.doc.-stipendiater for at disse skal kunne arbeide sammen med studenter og kolleger fra sør i NUFU-prosjekter. Stipendet har en ramme på 13 millioner kroner over fem år, og allerede i år håper en å kunne donere fire stipender.

NTNUs Informasjonsenhet deltar på konferansen i Vietnam og vi vil senere komme tilbake med reportasjer i Universitetsavisa og Gemini.


NUFUs hjemmesider på nettet finner du her.