MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

"Start-dagen": Ga aldri opp rocka patent (28.3.01)

rockeringen.jpg
Oppfinneren Synnøve Engeset forsøker å rocke seg inn på verdensmarkedet.

Synnøve Engeset har måttet slåss med Norges Eksportråd og "Kvinner og Klær" for å få realisert sin idé om produksjon av en sammenleggbar rockering i plast.

Den spreke oppfinneren Synnøve Engeset (49) berettet under "Start-dagen" ved NTNU onsdag om sitt liv som oppfinner og den tornefulle kampen for å realisere en forretningsidé. Hennes historie kunne nesten ta motet fra selv den største optimist, men tross all motgang seiler hennes produkt nå i medvind.

Vil stimulere til nyskaping
Det var organisasjonen Start NTNU som stod bak arrangementet der Engeset deltok. "Dagen" skal bli en årlig begivenhet, der målet er å inspirere til innovasjon og nyskaping blant studenter og ansatte.

– Jeg er først og fremst oppfinner, og ble gründer mot min vilje, fortalte Engeset. Det var nemlig ingen som trodde på hennes idé, som hun fikk allerede i 1974, men som hun først hadde tid og mulighet til å begynne å realisere i 1989. Familien syntes det var galskap at hun sluttet i en trygg jobb for å satse på det usikre prosjektet. Banken ville heller ikke låne bort penger og patentkontoret ville ikke godkjenne oppfinnelsen. Da hun endelig fikk mast seg til patentet, var det ingen som ville produsere. Da det omsider var noen som ville produsere, så viste det seg å være en bedrift som ikke klarte å levere et produkt med god nok kvalitet. Synnøve Engeset måtte finne nye produsenter som tok konseptet på alvor.

...og enda mer motgang
Og da det endelig begynte å rulle og rocke i Norge, valgte ukebladet Kvinner og Klær å gå inn i rockering-markedet. Engset tapte store markedsandeler og gikk til retten. KK ble dømt for plagiat og salg av piratkopier.

Etter dette ble Engeset sykmeldt og hun tok det med ro ett år. Etter hvileåret ville hun satse for alvor på det utenlandske markedet. Ideen var å selge rockeringer sammen med kostholdstilskudd og treningsprogram; En video. Hun fikk med seg Norges Eksportråds representanter i New York som skulle hjelpe til med markedsføringen. Engeset ventet og ventet og fikk aldri den drahjelpen hun mente de hadde blitt enige om. Hun reiste til New York og kranglet så mye med representantene om avtalen, at de ble uvenner etter episoden. Denne saken havner i rettsalen til høsten.

I mai i fjor løsnet det imidlertid. Som eneste norske representant deltok hun i en internasjonal oppfinnerkonkurranse i Pittsburgh i USA. Produktet hennes ble lansert som "The Trim Ring System". Med rockeringen følger også et treningsprogram og et kostholdsprogram. Ringen skal selges gjennom TV-salg.

Gode råd på veien
– Jeg hadde alltid klippetro på produktet, fortalte Engeset sine tilhørere på Gløshaugen. Markedet for ringkonseptet er foreløpig USA, Norge og Tyskland. Selv om ideen selger, og penger ruller inn, opplyste Engeset at hun selv tjener en vanlig lærerlønn. Inntil i fjor sommer var det solgt 25.000 ringer, siden den spede produksjonsstarten i 1990.

I foredraget til den ukuelige nystarteren fikk tilhørere med gode ideer mange gode råd:
- En god idé er ikke nødvendigvis en god forretningsidé.
- Sørg for å ha familien med på laget når du skal bygge opp en ny virksomhet.
- Hvis du får nei fra patentkontoret, må du ikke gi opp men forsøke på nytt og på nytt.
- Norske oppfinnere må satse på utlandet.

Nytt Ventureselskap
I tillegg til en rekke foredrag hvor gründere fortalte sine historier, ble det under Start-dagen også bekjentgjort at det er opprettet et nytt venture-fond som geografisk vil konsentrere seg om Midt-Norge og Nord-Norge. Bak fondet står blant andre selskapene Orkla ASA og Gjensidige NOR. Ventureselskapet vil ha kontorer i Trondheim, Bodø og Tromsø, og vil legge vekt på sterk forankring mot sentrale kompetansemiljøer i regionen, som NTNU og Sintef.

Tekst og foto: Tore Hugubakken


Mer informasjon om organisasjonen Start NTNU finner du her.