"Nyskaping bør inn i alle fakulteters strategiplaner", står det å lese i strategiplanen som ble vedtatt i Kollegiet fredag før påske. Det var tredje gang Kollegiet behandlet planen.
Universitetene er inne i en periode preget av omstilling. Ett av de store spørsmålene er hvilken rolle de i framtida skal ha som økonomiske aktører. I dag får universitetene ingen bevilgninger i forhold til patenter eller nyetablerte bedrifter, universitetene har heller ingen eiendomsrett til oppfinnelsene. Både Mjøs-, Bernt- og immaterialrettsutvalget understreker imidlertid at retningslinjene vil bli klarere på dette området. Med vedtaket i Kollegiet fredag legges nå grunnlaget for en økt satsing på kunnskapsrettet næringsutvikling
Målet er at nyskaping skal være en integrert del av NTNUs tre virksomhetsområder: utdanning, forskning og formidling. Nyskapingsarbeidet skal altså ikke gå på bekostning av grunnforskning og utdanning, men heller støtte opp om disse aktivitetene. Et annet mål er at nyskaping skal inn i alle fakultetenes strategiplaner. Fakultetene skal også oppfordres til å rapportere om produktidéer og nyetableringer med basis i fagmiljøene. Strategien sier også at nyskaping skal gi uttelling på fakultetsnivå ved å inngå i inntektsfordelingsmoddelen, samt telle ved nyansettelser.
Etableringen av Innovasjonssenteret på Gløshaugen er ett av initiativene for å øke nyskapingsaktiviteten ved NTNU. Samarbeidet med Leiv Eriksson Nyfotek AS og Sintef skal videreutvikles.
Dette er NTNUs offisielle nyskapingssider.. Her finner du nyttige lenker og mennesker du kan kontakte hvis du har spørsmål om det å starte egen bedrift.
Av Tone Kvenild