Tenk deg muligheten for å lete i en søkbar database med nesten alle publiserte artikler innen kjemifaget siden 1967. Kunnskap fra en slik gigantisk, nettbasert "kjemihjerne" kan nå tappes med noen tastetrykk.
- "SciFinder" representerer et kvantesprang i vår måte å jobbe på, sier førsteamanuensis Anne Fiksdahl ved Institutt for kjemi.
"Som et himmelrike"
Fiksdahl oppdaget SciFinder Scholar, som er den fulle betegnelsen på basen, da hun var på sabbatsår i Australia. Hun ble vilt begeistret for dette verktøyet.
- Det var som å få himmelriket i fanget, sier hun. Via e-post tok hun kontakt med Tove Knutsen, leder for Realfagbiblioteket, og begynte sin lobbyvirksomhet for anskaffelse av SciFinder.
Prisen på et årsabonnement er 600.000 kroner, og det er mye for et hardt presset biblioteksbudsjett.
- SciFinder har stått høyt på vår ønskeliste. Forløsningen kom da biblioteket fikk 1,2 millioner i strategi- og omstillingsmidler, forteller seksjonssjef Tove Knutsen, og det ble bestemt å kjøpe systemet. Dermed kunne man si opp abonnementet på papirutgaven av Chemical Abstracts, og sparte 200.000 kroner på det. Ansatte og studenter slipper nå kostbare søk i Chemical Abstracts database, og det er både enklere og mye raskere å bruke SciFinder.
16 millioner dokumenter
SciFinder Scholar tilsvarer nemlig Chemical Abstracts i trykt form fra 1967 og frem til i dag. Til sammen inneholder basen over 16 millioner dokumenter fra mer enn 8.000 tidsskrift. I tillegg inngår struktur, molekylformler og indeks for mer enn 25 millioner kjemiske forbindelser. Det er også mulig å søke på de mer enn 2,5 millioner kjemiske reaksjoner som er publisert siden 1985.
Fiksdahl demonstrerer for oss hvordan en molekylstruktur kan tegnes opp på skjermen, og ved å bruke denne som søkekriterium i basen, får man ut en komplett bibliografi for akkurat denne forbindelsen og kan ta rett opp på skjermen artikler som synes interessante.
- Hverdagen til forskeren er blitt mye enklere, fremholder Fiksdahl. Du kan gjøre en grundigere jobb, og du sparer mye tid. Systemet er svært brukervennlig - folk bare måper over hvor enkelt dette er, legger hun til.
Knudsen presiserer at det ikke bare er kjemikere som har bruk for SciFinder. Fag som fysikk, biologi og toksikologi vil også ha god nytte av basen.
Tekst og foto: Arne Asphjell
...og her finner du en snarvei til en del andre baser og oppslagsverk som UBiT abonnerer på.