MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Ingen siv.ing-tørke i 2001 (18.4.01)

tabell.jpg

Dette året er vi midt i overgangen mellom 4,5 års sivilingeniørstudium og utvidelsen til fem år. Det betyr at ingen sivilingeniører uteksamineres - i teorien. Men i praksis vil trolig 600 nye siv.inger få sine vitnemål.

Til jul i fjor ble de siste sivilingeniørstudenter med 4,5 års studietid uteksaminert. De som nå er i systemet har fem års studietid. Det betyr i teorien at det ikke vil bli uteksaminert sivilingeniører fra NTNU dette året. Neste kull kommer på arbeidsmarkedet først våren 2002. Men teori og praksis er to forskjellige ting, og statistikker fra tidligere år viser at også dette året vil næringslivet få kandidater som de kan konkurrere om.

Utsetter hovedoppgaven
I de senere årene er det blitt mer og mer vanlig at sivilingeniørstudenter har forlenget fristen for levering av hovedoppgave. Årsaken kan for eksempel være at de har stud.ass-jobb i tillegg til diplomarbeidet. Dermed tipper de over nyttår for levering av oppgaven, og får eksamensår et år senere enn normalt. Noen kan også ha andre forsinkelser i studiet som gjør at de kommer ut av fase med sine medstudenter, for eksempel ved at de tar deler av studiet i utlandet.

Flest uteksaminerte i vårsemesteret
Fra og med 1998 finnes det statistikk som viser antall uteksaminerte sivilingeniører både i vår- og høstsemester. Her ser vi at de fleste sivilingeniørstudenter faktisk avslutter sitt studium i vårsemesteret. For 1998 var det hele 908 som var ferdige i vårsemestreret, mens bare 169 avsluttet sitt studium til jul. For 1999 var det like mange vår og høst, mens det for 2000 igjen er en overvekt av ferdige kandidater i vårsemesteret.

- Jeg regner med at minst 600 sivilingeniører uteksamineres fra NTNU i år, sier Eirik Lien ved Studieavdelingen, som har ansvaret for å utarbeide statistikkene. Lien tror at mange ønsker å levere oppgaven denne våren på grunn av at nytt karaktersystem blir innført 1. september. De som leverer før denne dato får vitnemål med tallkarakterer og ikke bokstavkarakterer.

Uproblematisk overgang
I øyeblikket er det 1214 siv.ing-studenter som er registrert i femte årskurs, og 1352 i fjerde årskurs. Det ligger derfor an til at disse vil fordele seg såpass jevnt utover når det gjelder avsluttende eksamensarbeid, at potensielle arbeidsgivere neppe vil merke særlig til at det egentlig er et halvt års opphold i ingeniørleveransene fra NTNU. Og så kan industri og næringsliv glede seg over at fra nå av blir kvaliteten på teknologene fra NTNU enda høyere.

Av Arne Asphjell