MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Trang fødsel for nytt realfag-forum (22.4.01)

ntvasem.jpg
NTVAs Hein Johnson (bak) ønsker å skape et støtteapparat for realfaglærerne. Et resultat av møtet var at Eli Nygaard Johnsen fikk Hans Konrad Johnsen som kontaktperson i Statoil.

Mange ønsker å bidra til øke ungdommens interesse for naturfag og teknologi, men et forslag om å opprette en felles møteplass for ildsjelene møter skepsis.

På et møte om naturfag og teknologi i Norges tekniske vitenskapsakademi (NTVA) torsdag kveld (19. april) var mange gode krefter samlet. Både realfaglærere og rådgivere fra videregående skoler var tilstede, sammen med representanter for næringsliv, høgskole og universitet.

Skremmende tendens
Utgangspunktet for møtet var spørsmålet om det er behov for en møteplass i Trondheimsregionen for de som er opptatt av ungdommens interesse for realfagene? En slik møteplass skal i så fall bidra til et nærmere samarbeid mellom skole, næringsliv og universitet. Tidligere er det blitt opprettet tilsvarende møteplasser i Stavanger og Oslo. Disse nettverkgruppene skal særlig fungere som støttespillere for lærerne i den videregående skolen. Interessen og engasjementet i debatten var stor, og alle var enig om at tendensen var skremmende.

 • Færre ingeniører i næringslivet (underdekning på 15 000 i 2015)
 • Færre realfaglærere i videregående skole
 • Få timer til naturfag og teknologi i grunnskolen sammenlignet med andre europeiske land.

  Oppgave for andre?
  Når det kom til valg av et eventuelt interimstyre og utforming av mandat, som kunne utarbeide et forslag som sikrer etablering og drift av et forum for realfag og teknologi, var det flere som uttrykte skepsis. Var dette heller en oppgave for Renate-senteret (Nasjonalt senter for rekruttering til naturvitenskapelige og teknologiske fag)? Eller var det andre eksisterende organisasjoner som kunne ta seg av oppgaven? Måtte man institusjonalisere et slik møteplass? Det ble også etterlyst et mer presist mandat for en slik organisering.

  - Mangler møteplass
  På overtid tok møtelederen, NTVAs generalsekretær Hein Johnson, til orde for et interimstyre bestående av arrangører og deltakere på møtet; nemlig representanter for Prosessindustriens Landsforening (PIL), NTNU videre, Renate-senteret, Statoil, Heimdal videregående skole, NHO Sør-Trøndelag og NTVA. Dette styret skal innen 1. juli komme tilbake med forslag for forumets egenskaper (navn, budsjett mm). Dette ble akseptert uten akklamasjon.

  - Jeg har ikke gitt meg, sa en litt skuffet Hein Johnson etter møtet. Til tross for skepsis og manglende "halleluja-stemning", syntes han at debatten var fruktbar og var glad for de kontaktene som ble opprettet. Hvis det nye interimstyret ikke finner grunner til å opprette et nytt forum, er Johnsons ønske at NTVA én til to ganger i semesteret arrangerer samlinger med bred deltakelse av realfagenes venner.

  - Det er ikke informasjonsmangel vi har, det er møteplassmangel, er Johnssons vurdering. Han ønsker seg et forum hvor man kan fortelle om gode erfaringer, slik at disse spres videre.

  - Gi oss en buss!
  Lektor Eli Nygaard Johnsen ved Heimdal videregående skole la inn en god søknad om bedre samarbeid mellom skole og næringsliv. Hun mente at mangel på kontaktpersoner var en av hovedgrunnene til skolene ikke kontaktet næringslivet for et undervisningssamarbeid. Hun sa at penger til busstransport også kunne være et problem for skolene. Hans Konrad Johnsen fra Statoil repliserte at hvis bussen ble fylt med Statoil-diesel så skulle de være med på å dekke dette!

  Tekst og foto: Tore Hugubakken

 •