MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Ny søkemotor for NTNUs nettsider (8.5.01)

getfile.jpg

Endelig er det blitt mulig å søke i all NTNU-informasjon på nettet. I vår nye søkemotor kan du nå lete gjennom over 200.000 NTNU-sider i mange ulike filformater.

Gjennom intranettprosjektet er det inngått avtale med selskapet FAST som har levert den nye søkemotoren (Intranetsearch 2.3.0) som dekker både universitetes åpne nettsider og intranettet. FAST-motoren erstatter det tidligere søkesystemet Manvit. Du finner søkemotoren alene her og på vår samleside for nettsøk. Søkesystemet er også tilgjengelig via nedtrekksmenyen "Søk" øverst på de sentrale eksterne sidene og intranettet.

201.000 sider indeksert
Takket være det nye systemet har vi for første gang fått et sikkert estimat over hvor stor "site" universitetet nå har liggende ute på nettet. Hittil har søkemotoren indeksert 201.000 sider som ligger spredt på nærmere 70 tjenermaskiner. Det er 65.000 flere sider enn den søkemotoren som hittil har hatt best dekning. Alene på intranettet ligger det nå inne ca. 5.000 meldinger.

Det nye søkesystemet indekserer ikke bare vanlige html-sider, men også PDF-filer, Word-dokumenter, Excel-dokumenter, Powerpoint-dokumenter, postscript og rene tekstfiler. Også metadata om dokumenter (informasjon om informasjonen) blir registrert. Med andre ord er det nå mulig å søke etter ord og begreper inni et dokument på nettet, og ikke bare i filnavnet. Det kan søkes i spesifikke metadata, som dato, tittel og beskrivelse. Kopi av alle dokumenter lagres på søkemotoren, og kan finnes ved å klikke på lenken "hurtigbuffer" på siden som viser treffene. En grundig bruksanvisning for søkemotoren – på norsk – vil bli lagt ut om få dager.

Skreddersydd for NTNU
NTNUs søkemotor er basert på samme teknologi som FAST bruker på sin internettsøkeside, men utviklere ved universitetets IT-seksjon har tilpasset den spesielt til vår bruk. Systemet er utvidbart og kan skreddersys til mange forskjellige typer søkeoppdrag. I intranettprosjektet vil det i sommer bli jobbet videre med forbedringer og utvidelser av søkemotoren. Et mål er at brukerne selv etter hvert lett skal kunne sette opp sine egne søkestriper for deler av NTNU-nettet, f.eks alle sider som tilhører et fakultet.

Motoren er meget kjapp og blir oppdatert flere ganger i uka.

FAST
Som mange vil være klar over har FAST opprinnelig sitt utspring fra NTNU. Selskapet ble stiftet sommeren 1997, og helt fram til begynnelsen av 1999 ble søketjenesten drevet ved hjelp av tjenermaskiner ved NTNU. FAST er i dag et internasjonalt selskap med 260 ansatte fordelt på seks land. Det ble i fjor høst inngått en samarbeidsavtale mellom NTNU og FAST, som blant annet innebærer at selskapet finansierer et professorat ved universitetet.

Eventuelle feil eller forbedringsforslag som gjelder søkemotoren, kan meldes til: www-intranett@www.ntnu.no

Av Jan Erik Kaarø, Intranettprosjektet