Strategiplanen for nyskaping er vedtatt i Kollegiet og ledelsen ved NTNU satser sterkt på å styrke denne siden av virksomheten. Nå står etablering av et "Støttesenter for nyskaping" for tur.
Innleveringsfristen for årets Venture Cup er nettopp utløpt. Hele 59 komplette forretningsplaner ble innlevert på nasjonal basis, en økning på 50 prosent fra fjorårets cup. Thomas Kvaal hos GREI (Gruppen for entreprenørskap og innovasjon ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse), er den lokale cup-general og har i løpet av våren hatt mange henvendelser fra idérike folk som vil satse på egen virksomhet.
Ansatte med gründerånd etterlyses
De fleste deltakerne i Venture Cup er studenter. Nå skal det satses på å få de ansatte ved universitetet sterkere med i nyskapingsarbeidet. Strategiplanen for nyskaping som ble vedtatt i Kollegiet før påske, fastslår at nyskapingsarbeidet skal gå som en rød tråd gjennom NTNUs hovedoppgaver - undervisning, forskning og formidling. Et mål er at nyskaping skal bli en del av alle fakultetenes strategiplaner.
- Vi skal jobbe aktivt med holdningsskapende arbeid mot ansatte i fagmiljøene, sier Thomas. Et tiltak i denne sammenheng blir å etablere et støttesenter for nyskaping ved NTNU. Senteret vil tilby gratis rådgivning (kan begrenses hvis omfanget blir stort) og være samtalepartner for gründere i den første del av etableringsfasen. Flere rådgivere i forskjellige disipliner vil være knyttet til senteret, for eksempel innen finansiering og markedsføring. Utstrakt oppsøkende virksomhet vil være et av virkemidlene for å stimulere til nyskaping.
- Rådgivingstjenesten vil ikke ha økonomiske interesser i virksomhetene som etableres, sier Kvaal, og legger til at studenter like velkomne som ansatte til å gjøre bruk av tjenesten.
"Gründerstart" vekkes til live
Det er også planer om å blåse nytt liv i "Gründerstart", som ble etablert i 1998 som et forum for ansatte med planer om etablering av egen virksomhet. Første møte er planlagt i slutten av mai.
Tekst og foto: Arne Asphjell