MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Fortsatt god søkeroppslutning om NTNU (10.5.01)

Etter tre år med eventyrlig økning, har det samlede søkertallet til NTNU i år stabilisert seg med en svak nedgang på 0,6 prosent.

Det er enkelte ingeniørfag, realfagene og medisin som har nedgang, mens samfunnsvitenskap og humaniora fortsatt har gledelig fremgang. Størst er imidlertid fremgangen for geofagene, som etter en storstilt rekrutteringskampanje har gått rett til himmels.

Nedgang på 0,6 prosent
Tallene fra Samorda Opptak viser at antall primærsøkere har gått ned med 0.6 prosent i forhold til i fjor. Totalt har NTNU 7838 primærsøkere, det vil si søkere som har NTNU som førstevalg.
– Etter en eventyrlig søkeroppslutning tre år på rad, er vi meget fornøyd med at søkertallet holder seg på et så høyt nivå, sier universitetsdirektør Vigdis Moe Skarstein. – Det viser at NTNU fremstår som et spennende lærested og at vi har et studietilbud av høy kvalitet.

Til tross for de 0,6 prosent, som i antall utgjør 48 søkere, viser både det totale søkertallet og særlig antall primærsøkere, at populariteten for Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet holder stand. Nedgangen gjelder enkelte sivilingeniørfag, realfag og medisin, mens humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag har økende oppslutning.
– Det er bekymringsfullt at vi ennå ikke har klart å snu utviklingen når det gjelder realfagene, sier universitetsdirektør Skarstein, som likevel gleder seg over at økningen i søkere til humaniora og samfunnsfagene fortsetter.

Geofag til himmels
Fakultet for geofag og petroleumsteknologi er blant dem som har størst grunn til å juble etter årets opptak. I fjor sto halvparten av studieplassene tomme. I år er søkerantallet mer enn fordoblet (110,4 prosent). Dekanus Ole Bernt Lile setter resultatet i sammenheng med oljebransjens landsomfattende rekrutteringskampanje som har vært rettet mot videregående skoler.

Fakultet for bygg og miljøteknikk kommer også godt ut, med en økning på 7,2 prosent. Dette er en fortsettelse av det betydelige oppsvinget fra i fjor. Det samme gjelder for sivilarkitektstudiet, som har en økning på hele 29,9 prosent.

Motvind for Marin
Samlet sett har sivilingeniørutdanningen hatt en liten tilbakegang. Det har gått verst utover Marin teknikk, som opplever en nedgang på antall primærsøkere på 33,1 prosent. Medisinstudiet har nedgang på 15,3 prosent, men har fortsatt langt flere søkere enn studieplasser. Ikke helt overraskende har sivilingeniørutdanningen innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi, IKT, en nedgang på 15,9 prosent, men studiet holder likevel fortsatt en sterk posisjon med mange kvalifiserte søkere.

Hovedresultatene på landsbasis fra årets opptak finner du i denne pressemeldingen fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF).


Detaljert statistikk fra Samordna opptak finner du her.