NTNUs fremste mann innen luft- og romfart, maskinprofessor Helge Nørstrud, har i disse dager romkolleger fra andre europeiske universitet på besøk. Romfartsforskerne er bekymret for rekrutteringen og legger nå opp en strategi for å få flere studenter til fagfeltet.
NTH hadde, fram til begynnelsen av sekstitallet, en linje for flyteknikk ved Maskinfakultetet. Opptaket ble fortsatt med fem studenter per år etter at linjen ble nedlagt. Disse studentene tok sin utdannelse ved Kungliga Tekniska Høgskolan i Stockholm. Lenge etter at også denne kanalen ble nedlagt, bygger NTNU nå, med professor Helge Nørstrud i spissen, ut romfartssamarbeidet med andre europeiske læresteder. Dette skjer gjennom det såkalte Pegasus-samarbeidet.
Pegasus er en fiks forkortelse for "Parnership of a European Group of Aeronautics and Space Universities" og har 20 universitet som medlemmer: Fire universiteter fra hver av de tre nasjonene Frankrike, England og Tyskland er med, pluss tre fra Italia og ett hver fra Nederland, Spania, Sverige og Norge.
Samordner utdanning og forskning
Hovedmålet med Pegasus er å styrke og samordne fagområdet luft- og romfart i europeisk utdanning. - Vårt fagområde ser ut til å miste appell hos de unge til fordel for en raskt voksende IT-industri, hevder Pegasus i sin brosjyre, og viser til USA der "hjerneflukten" fra romfarten allerede er merkbar.
I dag sitter medlemmene sammen i styrerommet i Hovedbygningen på NTNU og diskuterer hvordan de skal få flere studenter interessert i fly og romfart, og hvordan de europeiske studie- og forskningsprogrammene innen dette området best kan samordnes for blant annet å lette utveksling av studenter og forskere. Fly- og romfartsindustrien samt de ulike nasjoners utdanningsmyndigheter er viktige samarbeidspartnere i den strategien som nå utformes.
Et nært forestående tiltak blir at Pegasus presenterer seg på det store flystevnet på Le Bourget-flyplassen utenfor Paris i juni.
Tekst og foto: Arne Asphjell