Det er ikke hver dag det fødes nye grunnfag ved NTNU. Nyeste tilvekst er "Musikkteknologi".
Det nye studietilbudet er opprettet i et samarbeid mellom Institutt for teleteknikk (akustikk), Musikkvitenskapelig institutt og Musikkonservatoriet. Faget omfatter i hovedsak teknologi for produksjon, lagring og distribusjon av musikk.
- Dette grunnfaget passer for den som er interessert i musikk og/eller teknologi, sier en av fagets fedre, førsteamanuensis Carl Haakon Waadeland ved Musikkonservatoriet. Han forteller at det i flere år har blitt undervist og forsket på emnene som inngår i det nye grunnfaget, men det er først i høst at de involverte tar skrittet fullt ut og etablerer et grunnfag.
Ikke mote-emne
Studentene på musikkteknologi skal se nærmere på bruk og utvikling av teknologi i forbindelse med metodikk, utøvelse, skaping, formidling, opplevelse og analyse av musikk. Grunnfaget er delt inn i fire ulike emner, hvorav tre er lukka. Begrenset tilgang på arbeidsstasjoner og laboratorier er årsaken til begrensningene.
Moderinstitituttet for det nye grunnfaget blir Musikkonservatoriet. Undervisningen vil skje både på Dragvoll, i Olavshallen og på Gløshaugen. Ringve blir også en av "campusene". For musikkteknologi er ikke noe nytt motefag. I følge Waadelad er faget like gammelt som musikkinstrumentet. Det er derfor høyst relevant å foreta ekskursjoner til Ringve musikkhistoriske museum for å studere utstilte instrumenter.
Søknadsfrist er 1.juni
- Dette er et fag som er midt i smørøyet for NTNU, synes Waadeland. Både den utøvende, den humanistiske og den teknologiske delen er ivaretatt.
- Tidligere undervisning viser at det er interesse for faget, sier førsteamanuensen som likevel er spent på responsen. Siste frist for påmelding er 1. juni. Grunnfaget skal være et tverrfaglig tilbud til alle med generell studiekompetanse, men søkere som har bakgrunn fra musikk og informasjonsteknologi står sterkest ved opptak.
AV TORE HUGUBAKKEN