Fra Enterprise Oil Norge får NTNU en gave på seks millioner kroner. Deler av støtten skal brukes til å etablere et nytt professorat innen fagområdet karbonatreservoarer.
Har du hørt om Enterprise Oil? Neppe, for det er ikke av de mest markante oljeselskaper som opererer på norsk sokkel. Den norske delen av dette britiske selskapet har 80 ansatte, og de opererer bare innen oppstrøms aktivitet. Det vil si at de er mest opptatt av å få oljen opp av borehullet, mindre av videreforedling etter at oljen er kommet i tank.
Til gjengjeld ligger de langt framme på dette området. Sammen med BP opererer de Valhall-feltet i den sørlige del av Nordsjøen. De fikk konsesjon her i 1989, og feltet var beregnet å inneholde 300 millioner fat olje. Til nå har de hentet ut 400 mill. fat, og med forbedret utvinningsteknologi regner de med å klare totalt 1.300 millioner fat!
Ingen "sunset industry"
- Jeg ønsker å si fra til de unge om at oljeindustrien slett ikke er noen "sunset industry", sa adm. dir. John Crowle i Enterprise Oil da avtalen med NTNU ble inngått. Oljen vil være en vesentlig del av verdensøkonomien i mange tiår fremover, understreket han.
Det lille selskapet som i fjor betalte fem milliarder kroner i skatt til den norske stat, gir nå seks millioner kroner til NTNU over en treårsperiode. Pengene skal brukes til etablering av et nytt professorat, og til forskning innen områder som Enterprise er opptatt av. Utveksling av personell, sommerjobber for studenter og stipender til studenter som vil fortsette sine studier i utlandet, inngår også.
På Valhall ligger oljen i kalkstein, og Enterprise opererer også på felt av samme type i Italia. Derfor er det innen såkalte karbonat (kalk) reservoarer at de ønsker at det opprettes et nytt professorat og at forskningen styrkes i form av dr.ing stipender. Professoratet får betegnelsen "Enterprise Oil Carbonate Professorship". Det er muligheter for ytterligere støtte fra selskapet etter at treårsperioden går ut.
Tekst og foto: Arne Asphjell
Mer informasjon om Enterprise Oil finner du her.