Nyutdannede fra universitetene har fortsatt lett for å skaffe seg jobb. 86 prosent av dem som ble utekseminert med høyere grad våren 2000 hadde skaffet seg jobb et halvt år senere. Bare fem prosent var arbeidsledige.
Tallene fremkommer i en undersøkelse som Norsk institutt for studier av forskning og utdanning (NIFU) har gjennomført. Instituttet foretar hvert år en slik kartlegging basert på en spørreundersøkelse blant de nyutdannede. Resultatene viser at arbeidsledigheten blant høyere grads kandidater nå er den laveste på ti år. Ledigheten har blitt mer enn halvert siden 1995.
Stabilt arbeidsmarked
Resultatet stemmer godt overens med situasjonen på resten av arbeidsmarkedet. Ifølge Statistisk sentralbyrå har den generelle ledigheten på årsbasis vært tilnærmet stabil i tre år, etter sterk nedgang fra 1993 til 1998.
Men det som overrasker noe i NIFUs undersøkelse er at antallet "totalt mistilpassede" blant de nyutdannede akademikerne ikke synes å minke særlig. Det vil si dem som enten ikke har fått arbeid, er undersysselsatt eller har et arbeid som ikke er i samsvar med utdanningen. Midt på 90-tallet omfattet denne gruppen 20 prosent av de nyutdannede, og fem år senere var andelen fortsatt 16 prosent. Flest mistilpassede er det blant humanister og ingeniører (over 20 prosent). Siviløkonomer, psykologer og helsefag-kandidater med høyere grad hadde den laveste andelen mistilpassede (fem prosent eller mindre), et halvt år etter eksamen.
Noe økning for humanister og realister
Sammenliknet med vårkullet fra 1999 er ledigheten noe redusert for samfunnsvitere, psykologer, jurister, sivilingeniører og siviløkonomer. Ledigheten ble halvert for ingeniører og landbrukskandidater, men økte noe for humanister og realister.
Du kan finne resultatene fra hele undersøkelsen her.