Årsmøtet i organisasjonen for dr.gradsstudenter ved NTNU (DION) krever kompensasjon for tap av inntekter og rettigheter, som følge av at de ikke lenger får formell status som studenter.
Det er i den nye forskriften til Lov om studentsamskipnader det står at doktorgradskandidater ikke lenger skal regnes som studenter. Dette vil få store konsekvenser for de omlag 1.400 forskerstudentene ved universitetet. Blant annet kan de ikke lenger benytte seg av Studentsamskipnadens velferdstilbud.
Kravliste
På årsmøtet i Doktorgradsstudentenes interesse-organisasjon ved NTNU (DION) 10.mai ble det derfor vedtatt en resolusjon med en liste over krav som må oppfylles. DION vil at tap av velferdsgoder og reallønn skal bli kompensert. Dette er viktig for å sikre rekrutteringen til forskningen.
DION krever at:
Tapet av realinntekt som følger av at studentmoderasjon forsvinner i forhold til transport m.m. kompenseres i kommende lønnsoppgjør.
Finansieringsskilder for doktorgradsstipend øker tildeling av driftsmidler som følge av at studentmoderasjon ved transport såvel som konferanseavgifter forsvinner. Dette vil for mange beløpe seg til flere tusen kroner per år.
Aetat endrer sitt regelverk som stiller doktorgradskandidater i en særstilling med hensyn til rett til dagpenger ved arbeidsledighet.
Universitetet som arbeidsgiver sørger for at det inngås avtale med Studentsamskipnaden slik at stipendiater fremdeles kan ha barnehageplass i Samskipnadens barnehager. Eventuelt må Universitetet selv ta ansvar for å bygge barnehager slik at behovet blir dekket for sine ansatte.
Universitetet inngår avtale med Studentsamskipnaden om boligformidling spesielt rettet mot utenlandske stipendiater, eventuelt forbedrer boligstiftelsens tilbud på dette området.
Rolf A. Bohne er leder
Om lag 70 dr.gradsstudenter deltok på årsmøtet i DION. Rolf A. Bohne fra Fakultet for bygg og miljøteknikk (IndEcol) ble gjenvalgt som leder, mens Bård Skaflestad fra Fakultet for fysikk, informatikk og matematikk er ny nestleder. Øvrige medlemmer i styret er:
Ola Jetlund (Fakultet for elektronikk og telekommunikasjon)
Snorre Aunet (Fakultet for elektronikk og telekommunikasjon)
Roar Sandøy (Fakultet for geofag og petroleumsteknologi)
Margit Hermundsgård (Historisk filosofisk fakultet)
Lise Randeberg (Fakultet for elektronikk og telekommunikasjon)
Ingo Machenbach (Fakultet for bygg og miljøteknikk)
Åsa Alexandra Borg (Fakultet for kjemi og biologi)
Gelein de Koeijer (Fakultet for kjemi og biologi)
Barbara Rogers (Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse)
Mer informasjon om striden omkring den nye forskriften til lov om studentsamskipnader, finnes blant annet i Universitetsavisa nr. 7 i år.
Her finner du hjemmesidene til DION