Den nasjonale domstoladministrasjonen flytter til Trondheim. Både advokater og dommere i byen engasjerer seg nå for å realisere drømmene om et juridisk miljø ved NTNU, skriver Universitetsavisa.
I neste uke støtter etter alt å dømme Stortinget et forslag fra regjeringen om å flytte Domstoladministrasjonen fra Oslo til Trondheim. Det innebærer at det juridiske miljøet i Midt-Norge vil bli beriket med nesten 70 nye arbeidsplasser. Flere ønsker nå at NTNU etablerer juridiske studier. Advokat ved Høyesterett, Geir Høin, mener at juridiske fag er særlig relevant for et universitet med den profilen NTNU har.
Teknologijuss
- Et teknisk universitet er helt avhengig av juridisk kompetanse for å få komplette og konkurransedyktige sivilingeniører. Det er en nær sammenheng og nødvendig med en kombinasjon av både teknisk og juridisk kompetanse, og dette blir det bare mer behov for i samfunnet, tror Høin. Han finner det helt nødvendig på sikt for de tekniske fagene, men også for samfunnsvitenskapelige fag. Det er vanskelig å tenke seg sosialøkonomi i dag uten juridiske innslag.
Det er 30 år siden de første juridiske studenter i Trondheim avla sine eksamener. Juss-studenter i Trondheim har valgt å studere enten som privatister, eller ved Folkeuniversitetet. I alle år er eksamener blitt avlagt i Oslo eller Bergen.
- All ære til den innsatsen Folkeuniversitetet har gjort, men dette blir ikke noe fullverdig juridisk studium i Trondheim, mener Høin. I første omgang foreslår han å opprette primærdisiplinene, nemlig grunnfag i offentlig rett og privat rett. På sikt ser han for seg flere juridiske fag som er teknisk orientert. F.eks oljerett og konkurranserett.
- Start topptungt
Dommer i Trondheim Byrett, faglig leder av juss-studiene ved Folkeuniversitetet i Sør-Trøndelag og for tiden også dommer i Orderud-saken, Tor Langbach, mener at NTNU bør kjenne sin besøkelsestid:
- For det første bør NTNU skjønne at dette er et fryktelig interessant fagfelt. Det har vekstpotensiale, det er svært "salgbart" og det vil være veldig berikende i forhold til etablerte fagmiljø ved universitetet, sier Langbach. Det eneste mulige problemet han ser er begrenset tilgang på akademisk kompetanse. Det er ikke så mange jurister som ønsker seg en akademisk karriere. Det første som må gjøres i Trondheim må derfor være å bygge opp en tilstrekkelig akademisk forskerkompetanse.
- Å starte med grunnfagsstudier er feil, det vil ikke skape et akademisk miljø eller et fakultet på dette nivået. Man må begynne topptungt, kanskje skape et juridisk kompetansesenter innenfor NTNU, innen for eksempel arbeidsrett eller andre områder.
Langbach tror at juss lett kan gli inn i tverrfaglige satsningser og viser i likhet med Høin til teknologi-juss, som kan spille sammen med teknologimiljøene.
Lunken rektor
Rektor Emil Spjøtvoll er lunken til tanken om et eget juss-studium ved universitetet. Han frykter at et slikt initiativ vil gå ut over Universitetet i Tromsø, som sliter med å holde sitt profesjonsstudium på beina. Men Spjøtvoll avviser ikke tanken om studier i mindre skala.
- Etablering av et grunnfag kan vi være tjent med, men det må skje i samarbeid med de andre universitetene, understreker rektor.
Juss-studentene håper
- Det er ingen tvil om at jusstudenter i Trondheim ønsker at det blir opprettet et juridisk fakultet ved NTNU, sier leder av StudentJussHjelpa i Trondheim, Kåre Svepstad. Men han tror at det vil ta mange år før dette kan realiseres.
Svepstad er en av nærmere 180 juss-studenter som bor i Trondheim. Selv nærmer han seg slutten på sine studier og gleder seg mest over at Domstoladministrasjonen kan være med å gi nyutdannede jurister arbeid. Men for nye studenter hadde det vært en innertier med etablerte juss-studier ved NTNU. Det ville gjort det enklere med veiledning og undervisning. Det ville også forhåpentligvis gitt dem faste lokaler, hvor studentene kunne ha møttes hver dag og hatt et fag- og studentmiljø. Per i dag er jusstudentene spredt over hele byen og benytter seg ofte av lesesaler hos NTNU, Høgskolen i Sør-Trøndelag (HIST) eller Folkebiblioteket.
Ann Sølvi Valås er privatist på tredje avdeling og får derfor ikke lån fra Statens Lånekasse. Hun må ha en deltidssjobb ved siden av studiene og beregner dermed lengre tid på å bli ferdig. Et etablert studium i Trondheim ville ha hjulpet henne.
Juss-studentene tror også at et universitetstilbud i faget ville ha lokket flere studenter til Trondheim, på bekostning av Oslo og Bergen.
Tekst og foto: Tore Hugubakken