Etter at Vingmed i Horten ble en del av konsernet General Electric, er omsetningen tredoblet på tre år. GE Vingmed Ultrasound AS som bedriften nå heter, har samarbeidet med det medisinsk-tekniske miljøet i Trondheim siden 1977. Nå formaliseres samarbeidet gjennom en avtale.
Medisinsk anvendelse av ultralyd har stått sentralt i samarbeidet mellom Trondheimsmiljøet og Hortensbedriften Vingmed. Kardiologi og fosterdiagnostikk er stikkord i denne forbindelse.
Forskningen utført i det medisinsk-tekniske miljøet her, la grunnlaget for denne bedriften. I løpet av de siste 15 årene er 30 doktorgradsvhandlinger utført i tilknytning til Vingmeds aktiviteter. Vingmed har siden samarbeidet startet, investert nærmere 100 millioner kroner i forskning i Trondheim.
Fruktbart trekantsamarbeid
- Samarbeidet blir helt sikkert ikke noe mindre i tiden framover, sa direktør Anders Wold i GE Vingmed Ultrasound i forbindelse med undertegningen. Wold hadde mye positivt å si om samarbeidet med Trondheim. - Jeg kjenner ingen som har medisin, teknologi og industri så nært knyttet sammen i et trekantsamarbeid, sa Wold, som poengterte at dette blir sett på som en maktfaktor i den verden han representerer.
- Det er kommet veldig mye ut av dette samarbeidet, sa Wold videre. - Veien fra forskning til produkt, applikasjon og pasientbehandling har vært kort, påpekte han, og la til at Vingmed er stolte over hva som er oppnådd på dette feltet.
Om det er sunt for norske bedrifter å bli oppkjøpt av utenlandske, større virksomheter er et aktuelt tema for tiden. GE Vingmed Ultrasound er et eksempel på at slike oppkjøp slett ikke trenger å være negativt. Siden Vingmed ble en del av General Electric i 1998, er omsetningen i den norske delen av virksomheten tredoblet. Markedet i GEs hovedbase USA er betydelig utvidet, men det er også markedet for Vingmeds produkter i Asia. I Europa har Vingmed klatret fra andre til førsteplass i sitt markeds-segment.
Samarbeidet styrkes
Avtalen som nå er inngått styrker og videreutvikler det faglige samarbeidet med NTNU, bl.a. gjennom å:
Frembringe doktorander innen medisinsk teknologi.
Bidra til at forskerutdanningen får omfang og kvalitet som dekker behovene i fagfeltet.
Sørge for en kontinuerlig oppdatering og forbedring av utdanningen.
Styrke studentenes forståelse for arbeidsmetoder og perspektiv for utvikling i medisinsk teknologi.
Samarbeidet vil først og fremst være konsentrert mot de tre fakultetene Fysikk, informatikk og matematikk; Elektroteknikk og telekommunikasjon, samt Det medisinske fakultet. Avtalen legger rammer for spesialavtaler, som gjelder konkrete faglige samarbeidsoppgaver med fakulteter og institutter ved NTNU.
Som et av bidragene for å oppnå målene i avtalen vil GE- Vingmed Ultrasound finansiere en professor II-stilling over en periode på fem år. Professor II-stillingen er tilbudt Kjell Arne Ingebrigtsen, som tidligere arbeidet i SINTEF/NTH miljøet og deltok aktivt i etableringen av Vingmed i 1983. Han har senere hatt ledende stillinger i Vingmed og hos firmaets internasjonale partnere. Ingebrigtsen har fått flere utmerkelser for sin aktivitet innen fagfeltet, bl.a. Den europeiske innovasjonsprisen 1995.
Tekst og foto: Arne Asphjell